Bij diabetes speelt voeding een sleutelrol om het risico op complicaties te beperken. Meestal ligt de nadruk vooral op het vermijden van suikers, maar er zijn nog veel meer aspecten om op te letten. Denk aan de totale calorie-inname, de kwaliteit en kwantiteit van vetten en voldoende voedingsvezels. Uiteindelijk is het ideale eetpatroon voor diabetici ook perfect geschikt voor iedereen die gezond wil blijven! Maar hoe zit het eigenlijk met het dessert? Dat heeft immers vaak een povere voedingswaarde en wordt alleen gegeten voor het plezier.
Lees ook: Mag ik als diabetespatiënt fruit eten?
Het dessert, een lekker pleziertje dat een plaats mag krijgen
Uiteraard zouden we ook in leven blijven zonder desserts te eten. Maar zoals deze Indiase endocrinologen aangeven in de Journal of the Pakistan Medical Association, moet voeding niet alleen voldoen aan onze fysiologische behoeften, maar ook visueel aantrekkelijk zijn, lekker van smaak zijn en plezier verschaffen (hedonisme). Zeker het dessert beantwoordt perfect aan die hedonistische verwachtingen, met name door het zoete karakter, en er is geen enkele reden waarom mensen met diabetes geen desserts zouden mogen eten. Daarom formuleren de auteurs verschillende aanbevelingen, opdat ook mensen met diabetes optimaal kunnen genieten van het nagerecht.
Belangrijkste punten voor een gezond dessert
- Lage tot matige caloriewaarde per portie
- Lage glycemische index en glycemische lading
- Rijk aan nutriënten (vezels, vitaminen, mineralen …)
- Vooral enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren, in plaats van verzadigde vetzuren en transvetzuren
- Bron van eiwitten via zuivelproducten
- Bron van prebiotica* en vezels
- Aanvaardbaar, toegankelijk en betaalbaar
Lees ook: Moeten diabetespatiënten opletten met zoetstoffen?
Concrete aanbevelingen voor het dessert
Hoe kunnen diabetespatiënten lekker genieten van een dessert zonder af te wijken van hun noodzakelijke medische voedingstherapie?
- Kies als hoofdingrediënt een van deze producten: volkorengranen, fruit, zaden, magere zuivelproducten of groenten.
- Gebruik de juiste bereidingstechnieken (indien vereist): in de oven, stomen …
- Vervang suiker door laagcalorische zoetstoffen. Een kleine hoeveelheid vrije suikers kan af en toe, maar moet bij voorkeur beperkt blijven. Ook met kruiden en specerijen kun je het gehalte aan vrije suikers beperken en je dessert extra smaak geven: denk aan kardemom, kaneel, nootmuskaat, saffraan, vanille, gember …
- Denk ook aan prebiotische voedingsmiddelen, zoals producten die voedingsvezels leveren, voor de darmflora.
- Vervang witte bloem door volkoren bloem en een deel van vetten door fruit of groenten (appels, wortels, pompoen of courgettes) voor gebak.
- Gebruik kleine bordjes, schaaltjes of zelfs glaasjes en neem kleine vorkjes en lepeltjes als bestek. Zo houd je beter controle over de porties.
- Versier het dessert met vers fruit en/of noten.
- Eet je dessert vlak na het eten en niet buiten de maaltijd.