DOE DE TEST!

Malnutritie: niet altijd zichtbaar! Diëtisten aan het woord.

Een groot deel van de bevolking heeft zijn voedingsgewoonten aangepast sinds maart 2020. Mogelijks ook u! De Week van de Diëtist is het moment bij uitstek om stil te staan bij onze voedingsinname. Zelfs bij een gezond gewicht of overgewicht kan het lichaam namelijk in een onevenwichtige voedingsstatus verkeren, ook malnutritie genoemd.

Elk jaar organiseren de diëtisten (Vlaamse Beroepsvereniging voor Diëtisten) de Week van de Diëtist. Het is de gelegenheid voor een breed publiek om betrouwbaar advies mee te krijgen via consultaties of allerhande evenementen die in dit kader georganiseerd worden.

Dit jaar willen de diëtisten tussen 15 en 21 maart 2021 een onderschatte problematiek in de kijker zetten: ondervoeding en malnutritie. Het thema werd mede geselecteerd vanwege de impact van COVID-19 op de voedingstoestand alsook omdat ondervoeding nog steeds vaak voorkomt in woon-zorgcentra en ziekenhuizen. Naast ondervoeding vormt ook malnutritie een risico voor de gezondheid. Wist u dat malnutritie niet altijd zichtbaar is? De voedingsstatus wordt bepaald door de voedingsinname en deze kan onevenwichtig zijn zelfs bij een gezond lichaamsgewicht. Denk bijvoorbeeld aan een overtollige consumptie van vetten en suikers, of een tekort aan bepaalde voedingsmiddelen zoals groenten en fruit, volkoren graanproducten, noten en zaden die elk essentiële voedingsstoffen aanleveren zoals vitaminen, mineralen en vezels.

Ondervoeding en malnutritie kunnen zowel een gevolg als een oorzaak zijn van talloze complicaties of ziekten, vandaar het belang van deze thematiek.

De Week van de Diëtist praktisch gezien

De diëtist is de voedingsspecialist met een diploma van het hoger onderwijs. Hij of zij heeft een sterke wetenschappelijke kennis opgedaan rond voeding en gezondheid en heeft een uitgebreide kennis van de verschillende voedingsmiddelen (samenstelling, voedingswaarden…).

Gezien de sanitaire crisis zullen de fysieke ontmoetingen beperkt blijven maar dankzij de vele digitale mogelijkheden zijn er nieuwe opportuniteiten om te communiceren en elkaar te ontmoeten.

Een van de mogelijke oorzaken van malnutritie kan bv. een te hoge suikerinname zijn. Ontdek al onze recepten met minder suiker

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?