DOE DE TEST!

COVID-19: gezond eten, hoe doe je dat?

De Wereldgezondheidsorganisatie zet de échte prioriteiten en goede gewoonten op het gebied van gezonde voeding op een rijtje. Een gezond eetpatroon kan ons immers helpen om infecties te voorkomen, te bestrijden én te genezen.

covid-manger-sainement

Zink, vitamine D, omega-3, antioxidanten: heel wat voedingsstoffen en voedingsmiddelen kunnen een rol spelen voor de werking van ons immuunsysteem. Tijdens de coronapandemie doen er echter zo veel tegenstrijdige berichten over voeding en voedingssupplementen de ronde, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Het is dan ook een goede zaak dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) zich over het onderwerp uitspreekt, om de zaken eens duidelijk op een rijtje te zetten.

Ja, gezond eten is een goed idee om het virus indien nodig in optimale omstandigheden te bestrijden. De gezondheidsautoriteit wil echter benadrukken dat geen énkel voedingsmiddel of voedingssupplement COVID-19 kan voorkomen of genezen. Gezond eten is echter ook nuttig om het risico op andere gezondheidsproblemen te beperken, zoals obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker.

De 7 tips van de WGO

  1. Een gevarieerde voeding met veel groenten en fruit: eet elke dag een combinatie van volle granen, peulvruchten, veel groente en fruit, aangevuld met enkele dierlijke voedingsmiddelen, zoals vlees, vis, eieren en melk.
  2. Minder zout: max. één theelepel zout per dag in totaal. Beperk je consumptie van zoute sauzen en condimenten, zet geen zoutvaatje op tafel en geef de voorkeur aan kruiden en specerijen.
  3. Weinig vet: geef de voorkeur aan olie (bijv. olijfolie) boven boter en aan gevogelte en vis boven rood vlees. Verwijder de vetrand van het vlees voor je het bakt, beperk de consumptie van verwerkt vlees (zoals charcuterie). Kook bij voorkeur met water of stoom in plaats van te bakken.
  4. Beperk suiker: beperk snoep en zoete dranken, geef de voorkeur aan fruit boven zoete tussendoortjes. Kies voor suikerarme desserts.
  5. Drink voldoende: drink voldoende water
  6. Wees voorzichtig met alcohol: alcohol biedt geen bescherming tegen COVID-19 en kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid.
  7. Borstvoeding: voor zuigelingen is moedermelk de ideale voeding. Moedermelk bevat antilichamen die het immuunsysteem van het kind versterken.

Lees ook : Lockdown, gezonde keuzes voor de voorraadkast!

Referentie : OMS. #HealthAtHom : gezond eten – Geraadpleegd op 17/11/2020

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?