DOE DE TEST!

Nutri-Score: worden zoetstoffen meegerekend?

De Nutri-Score wordt berekend op basis van de voedingsstoffen waarvan je meer zou moeten eten en de voedingsstoffen waarvan je beter niet te veel eet. Laagcalorische zoetstoffen worden niet meegerekend voor vaste voeding, maar wel voor dranken.

nutriscore-packaging

De Nutri-Score is een voedingsinformatiesysteem met 5 kleuren en 5 letters: van A (verdient de voorkeur) tot E (te beperken). De berekening gebeurt op basis van elementen die je moet:

  • Aanmoedigen: gehalte aan groenten en fruit, peulvruchten, noten en zaden, olijfolie, koolzaadolie en notenolie, eiwitten, vezels.
  • Beperken: gehalte aan calorieën, suikers, zout, verzadigde vetzuren.

Zoetstoffen en Nutri-Score: hoe zit het juist?

Sinds januari 2024 is de methode voor het berekenen van de Nutri-Score aangepast ten opzichte van de versie van 2017. In de verschillende voedingscategorieën wordt geen rekening gehouden met caloriearme of kunstmatige zoetstoffen, met uitzondering van die van dranken. Hoewel het gebruik ervan in dranken het mogelijk maakt om suiker te verminderen of te verwijderen, wordt hun aanwezigheid bestraft met ongunstige punten, die overeenkomen met hetzelfde aantal punten als 3,5 g suiker per 100 ml. Het gebruik van caloriearme zoetstoffen zorgt er toch voor dat een light/zero drankje zonder toegevoegde suikers een betere Nutri-Score (C) heeft dan een gezoete drank met meer dan 5% suikers (Nutri-Score D of E).

Verwarring bij de consument

Volgens UNESDA Soft Drink Europe is deze bestraffing van laagcalorische zoetstoffen vanuit wetenschappelijk oogpunt moeilijk te begrijpen, aangezien deze stoffen uitgebreid zijn bestudeerd en hun veiligheid is gegarandeerd door de voedselveiligheidsinstanties in Europa en elders in de wereld. Er is geen wetenschappelijke reden waarom caloriearme zoetstoffen in dranken zouden moeten worden opgenomen in de berekening van de Nutri-Score, en niet in andere producten zoals yoghurt, ontbijtgranen en fruitpap. Dit zorgt voor verwarring bij de consument, terwijl de Nutri-Score net bedoeld is om voedingsinformatie te verduidelijken en het eenvoudiger het verschil te kunnen zien tussen producten met meer of minder voordelige voedingsstoffen en producten met meer of stoffen die je best beperkt.

 Meer weten over het standpunt van UNESDA

Lees ook: zijn Belgen gezond?

Nutri-Score: welke suikers tellen mee?

Hoe verlaag ik mijn suikerinname met zoetstoffen?

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?