DOE DE TEST!

Gezondheid van de Belgen: één op de twee volwassenen is te zwaar

Minder tabak en alcohol, maar steeds meer overgewicht: dat is de conclusie van de nieuwste Gezondheidsenquête. In het kielzog daarvan zijn nieuwe voedingsaanbevelingen geformuleerd, die oproepen tot meer plantaardige voeding en minder suikerhoudende dranken.

surpoids-belgique.jpg

Onlangs zijn de resultaten bekendgemaakt van de nieuwste Gezondheidsenquête 2018, die is uitgevoerd door Sciensano. Het goede nieuws? Het percentage rokers in de populatie van 15-jarigen neemt al sinds 2001 af en is gezakt tot 19,4% − nog steeds problematisch weliswaar. Voor alcohol geldt dezelfde trend: hoewel 76,6% van de populatie van 15 jaar en ouder alcohol drinkt, daalt het aantal dagelijkse drinkers. Wel doet 1 op de 5 jongeren aan ‘bingedrinking’ − dat betekent minstens 4 glazen drinken in minder dan twee uur voor vrouwen en 6 glazen voor mannen.

Voor overgewicht en obesitas is echter geen verbetering merkbaar en zijn de cijfers in de afgelopen twintig jaar alleen maar toegenomen …

Meer info over de Gezondheidsenquête 2018 van Sciensano

1 op de 2 volwassenen is te zwaar

De enquête geeft aan dat maar liefst 49,3% van de bevolking overgewicht heeft en dat 15,9% met zwaarlijvigheid kampt (tegenover respectievelijk 41,3% en 10,8% in 2017). Dit valt onder meer te verklaren door:

  • Lichaamsbeweging: Amper 30,1% van de bevolking beoefent minimaal 150 minuten per week een matig intensieve fysieke activiteit (zwemmen, fietsen enz.). Ook wordt te veel tijd zittend doorgebracht: gemiddeld tot wel 6 uur per dag.
  • Voeding: Slechts 1 op de 3 mensen van 6 jaar en ouder eet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van twee stuks fruit per dag. Voor groenten ligt dat percentage op slechts 38%. Eén op de vijf mensen drinkt elke dag suikerhoudende dranken en 38% eet dagelijks zoute of zoete snacks.

We merken op dat er ook enkele bemoedigende signalen zijn. De HBSC-studie (Health Behaviour in School-aged Children), waarbij ruim 11.000 jongeren tussen 11 en 18 jaar betrokken waren, meldt voor Vlaanderen dat tussen 2014 en 2018 de groenteconsumptie onder jongeren is gestegen, terwijl de consumptie van suikerhoudende dranken is verminderd en overgewicht is gedaald van 16% tot 14%.

Minder suikers

Naar aanleiding van de Gezondheidsenquête publiceerde de Hoge Gezondheidsraad zopas zijn voedingsaanbevelingen voor België. Deze aanbevelingen zijn gerangschikt in volgorde van belangrijkheid voor de gezondheid. De 5 belangrijkste aanbevelingen kregen een nieuwe vormgeving in de zogenaamde Voedingstak, die adviseert om meer volkorengranen, fruit en groenten, peulvruchten, noten en zaden te eten, en het zoutgebruik te beperken.

Ontdek de Voedingstak met 5 pijlers om beter te eten

De HGR roept ook op om de consumptie van dranken met toegevoegde suikers te beperken en bij voorkeur dranken zonder toegevoegde suikers te drinken, waarbij water de eerste keuze is. Frisdranken die hun zoete smaak uit zoetstoffen halen, krijgen dus wel degelijk een plaats in de huidige gezondheidscontext, naast water, dat de eerste aanbevolen drank blijft.

Referenties:

  • Sciensano. Gezondheidsenquête 2018. Persbericht van 1 oktober 2019.
  • Hoge Gezondheidsraad. Advies-9284. Voedingsaanbevelingen voor de Belgische volwassen bevolking – 2019.
  • De Voedingstak. Food in Action 2019.

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?