DOE DE TEST!

Advantaam goedgekeurd door de EAV

Het zoetende vermogen van advantaam is 30.000 maal sterker dan dat van suiker, en 100 maal sterker dan aspartaam. Daarmee wordt het pad geëffend voor een nieuwe categorie zeer intense zoetstoffen. Advantaam is net door de EFSA veilig voor gebruik bevonden.

advantaam-aspartaam-EFSA

Op vraag van de Commissie heeft het ANS-panel (Food Additives and Nutrient Sources added to Food) van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) het dossier van advantaam onderzocht voor commercialisatie op de Europese markt.

Deze nieuwe zoetstof is een synthetische zoetstof die verkregen wordt uit aspartaam en vanilline. Binnenkort zou ze aspartaam in vele producten kunnen vervangen. De smaak lijkt op die van aspartaam, maar de zoete nasmaak werkt langer door. Bovendien wordt advantaam in zeer geringe mate door het lichaam opgenomen.

Het panel kwam tot de conclusie dat er geen risico bestaat op genotoxiciteit en dat de zoetstof niet kankerverwekkend is. Tijdens de dierproeven werden als enig neveneffect maag- en darmongemakken vastgesteld. Op basis hiervan heeft men de maximale dosis zonder bijwerkingen, of NOAEL (No Observed Adverse Effect Level), vastgelegd op 500 mg advantaam per kilo lichaamsgewicht. Rekening houdend met de gewoonlijke veiligheidsfactor van 100, legt de EFSA de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) vast op 5 mg/kg.

Advantaam zou dus gemakkelijk als surrogaat gebruikt kunnen worden voor suiker (of andere zoetstoffen), aangezien de ADI voor een vrouw van 55 kg meer dan 8 kg suiker bedraagt!

Bron : EFSA Journal, 2013; 11(7): 3301 (68 pp)

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?