DOE DE TEST!

De beste diëten voor 2019

Het mediterrane eetpatroon is uitgeroepen tot ‘Beste dieet 2019’, gevolgd door het DASH-dieet en flexitarisch dieet. Ketogeen dieet een van de slechtste.

beste-dieten-2019

Elk jaar in januari publiceert U.S. News & World Report Diet een ranglijst van beste diëten. Die lijst is samengesteld met de hulp van een panel voedingsdeskundigen, diëtisten en artsen die gespecialiseerd zijn in diabetes, hartgezondheid en gewichtsverlies. Elke expert moest 41 diëten evalueren op zeven verschillende aspecten: is het dieet gemakkelijk te volgen, beschermt het tegen chronische ziekten, hoe waarschijnlijk is het dat personen die het dieet volgen, daadwerkelijk afvallen, het dieet blijven volhouden enz.

DASH-dieet van de troon gestoten

Jarenlang prijkte het DASH-dieet bovenaan in dit klassement. Zoals de volledige naam al doet vermoeden – Dietary Approach to Stopping Hypertension – werd dit dieet oorspronkelijk ontwikkeld om hoge bloeddruk te bestrijden. Het dieet toonde aan dat meer fruit en groenten, volkorengranen, noten en zaden en magere zuivelproducten eten, veel doeltreffender is om de bloeddruk onder controle te houden dan alleen op de zoutconsumptie focussen. In de loop der jaren bleek het DASH-dieet bovendien in veel opzichten gunstig om chronische ziekten te voorkomen, onder meer in de strijd tegen obesitas.

Mediterraan eetpatroon op nummer één

Het mediterrane eetpatroon staat al vele jaren bekend als gezond. Het heeft verschillende elementen gemeen met het DASH-dieet, zoals een grote hoeveelheid groenten en fruit, en de voorkeur voor gevogelte en vis in plaats van rood vlees. Typisch is het gebruik van olijfolie als enige bron van vetten. Bovendien gaat een mediterrane voeding niet gepaard met frustratie: lekker genieten van eten is toegestaan. Dit eetpatroon werd al uitgebreid bestudeerd. Dat het nu de eerste plaats heeft weten te veroveren, is hoogst waarschijnlijk een gevolg van recente studies die suggereren dat het de levensduur kan verlengen en chronische ziekten kan verminderen.

Op de derde plaats volgt een ‘flexitarische’ voeding, de naam voor een hoofdzakelijk vegetarisch eetpatroon waarin af en toe nog plaats is voor vlees, gevogelte en vis. Ook dit eetpatroon is gemakkelijk te implementeren en op lange termijn vol te houden.

Ketogeen dieet afgestraft

Het ketogeen dieet, dat alle koolhydraatbronnen schrapt (zetmeelhouders, fruit, toegevoegde suikers …), wordt vaak voorgesteld als dé drastische oplossing om snel af te vallen. Wetenschappers maken zich echter al lang zorgen om de effecten op lange termijn, zowel op het gewicht als op de gezondheid in het algemeen. Wellicht door een gebrek aan overtuigende gegevens eindigt een ketogeen dieet als het Whole30 Diet – alle soja, zuivel, granen, alcohol, peulvruchten en toegevoegde suikers schrappen gedurende dertig dagen – zo laag: het strandt op de 38e plaats van de 41.

Rian van Schaik, voorzitter van de Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten vult aan: “ als je minder  wil wegen en gezonder leven, kun je het groots zien en een crash dieet volgen, maar dat hou je niet vol, is niet gezond en je komt weer aan. Het gaat er bij afvallen om dat je structureel wat minder eet dan je verbruikt. Kies bij voorkeur vezelrijk of volkoren en eet meer groente en fruit. Eet rustig, neem de tijd om te eten. Kies wat vaker plantaardig, varieer en eet niet te veel, dat is ook beter voor het milieu, én beweeg voldoende. Maak dat tot een vaste gewoonte en geniet ervan. Heb je daar hulp bij nodig? Raadpleeg de diëtist.”

Tijdens de Week van de Diëtist is onze slogan: (50%) Extra gezondheid- en levenskwaliteit door deskundig advies van de diëtist. Want Leefstijlinterventies kunnen de risico’s op het ontwikkelen van het metabool syndroom verminderen (een combinatie van type 2 diabetes, hypertensie, dyslipidemie, obesitas, …) en dat levert meer gezonde(re) jaren op”.

Click hier voor de volledige versie van het rapport!

Meer informatie over het beroep van diëtist hier!

Download hier de infografiek over beste diëten 2019!

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?