Terug naar lijst

Consumptie light- en zerodranken, een gezonder voedingspatroon

Mensen die light- en zerodranken drinken, eten over het algemeen gezonder dan mensen die kiezen voor gesuikerde dranken, en ze hebben ook een lagere calorie-inname. Dat blijkt uit een nieuwe Britse studie.

light-zerodranken-gezond-voedingspatroon

In light- en zerodranken zijn de toegevoegde suikers vervangen door laagcalorische zoetstoffen. Is het beter om te kiezen voor light? De meningen daarover lopen sterk uiteen. Uit studies blijkt enerzijds dat de consumptie van lightdranken over het algemeen geassocieerd is met een lagere energie-inname, maar anderzijds wijzen bepaalde studies erop dat lightdranken minder verzadigen, waardoor men de neiging heeft om te compenseren met andere voedingsmiddelen. Verwarring alom dus. In een nieuwe Britse studie, die deel uitmaakt van een nationaal onderzoek (UK National Diet and Nutrition Survey 2008-2011), is men nagegaan hoe de aard van de dranken die we consumeren en de rest van onze eetgewoonten met elkaar in verband staan. De auteurs verdeelden de deelnemers daarbij in verschillende groepen: mensen die geen frisdrank dronken, mensen die kozen voor laagcalorische frisdranken, mensen die kozen voor gesuikerde dranken, en een groep die zowel laagcalorische als gesuikerde frisdranken dronk.

Uit de resultaten blijkt dat de groepen die ofwel laagcalorische dranken ofwel geen frisdrank dronken minder calorieën en toegevoegde suikers innamen dan de twee andere groepen. Wat de voedingskeuzes en de inname van micronutriënten betreft, viel op dat de deelnemers in die twee eerste groepen (light en geen frisdrank) kwalitatief beter aten dan de personen in de twee andere groepen (gesuikerd en gemengd). Verder blijkt dat de consumptie van laagcalorische dranken en van thee, koffie en water ook geassocieerd is met een lagere calorie-inname als deze dranken suikerhoudende frisdranken vervangen.

Uit deze studie blijkt dus dat wie laagcalorische dranken of geen frisdrank drinkt deze ‘gemiste’ inname niet compenseert, niet meer suiker of calorieën binnenkrijgt dan de gebruikers van gesuikerde frisdrank, en over het algemeen gezonder eet.

Bron:  Gibson SA et al. Nutrients 2016, 8(1), 9

Aanverwante artikels
sucres-edulcorants-FIEB

Suiker, zoetstoffen en de smaak ‘zoet’: het debat

‘Zoet’ is de enige smaak waarop iedereen overal ter wereld vanaf de geboorte dol is. Nochtans is deze smaak het mikpunt van heel wat kritiek, of hij nu afkomstig is van suiker of van zoetstoffen met lage calorische waarde.

calories-évitées-avec-édulcorants-calorieën-suikers-zoetstoffen

Hoeveel calorieën vermijd ik door zoetstoffen te gebruiken?

Dankzij voedingswaren en dranken met zoetstoffen kun je de calorieën uit suiker verminderen of zelfs helemaal schrappen. Hoeveel calorieën je op die manier bespaart, is wel afhankelijk van een aantal factoren. Ontdek de nieuwe infografiek, die aan de hand van concrete voorbeelden laat zien hoeveel calorieën je bespaart door te kiezen voor voedingsproducten met zoetstoffen.