Terug naar lijst

De impact van light- en zerodranken op ons gewicht

Light- en zerodranken bevatten geen calorieën, maar helpen ze ook om gewicht te verliezen? Uit nieuwe gegevens blijkt dat ze inderdaad nuttig zijn om je gewicht onder controle te houden.

boissons-light-poids

Water is natuurlijk de enige écht onmisbare drank, maar veel mensen drinken graag iets zoets. Heel wat dranken bestaan in twee varianten: met en zonder suiker (light/zero). Als we alle suikers in een drankje vervangen door laagcalorische zoetstoffen, bevat de drank zo goed als geen calorieën meer. Op die manier kun je je calorie-inname verminderen. Maar wat is de impact op ons gewicht? De meningen hierover verschillen, maar recente gegevens laten zien dat light- en zerodranken nuttig kunnen zijn voor wie gewicht wil verliezen.

Een nieuwe studie gepubliceerd in het American Journal of Nutrition (1) evalueerde de effecten van lightdranken, enerzijds,  en water, anderzijds, bij 62 obese proefpersonen die gedurende 24 weken een dieet volgden om gewicht te verliezen. Beide groepen verloren significant gewicht. De groep die water dronk, verloor iets meer gewicht (- 8,8 kg voor de ‘watergroep’ en – 7,6 kg voor de ‘lightgroep’). De tailleomtrek en de bloedsuikerspiegel in nuchtere toestand verminderden in beide groepen evenveel.

Een systematische review van de beschikbare gegevens, gepubliceerd in het tijdschrift International Journal of Obesity (2), bevestigde onlangs dat het gebruik van laagcalorische zoetstoffen in plaats van suiker (in voedsel of drank) zorgt voor een vermindering van de calorie-inname en van het lichaamsgewicht. De review was gebaseerd op tien gerandomiseerde gecontroleerde studies (de referentie bij studies rond voeding). Op basis van deze gegevens was er geen verschil merkbaar tussen de gewichtsvermindering geassocieerd met de consumptie van voedingsmiddelen en dranken met laagcalorische zoetstoffen, of de gewichtsvermindering geassocieerd met het drinken van water i.p.v. gesuikerde dranken.

 

Referenties
Madjd A et al. Am J Clin Nutr. 2015 Nov 4. pii: ajcn109397. [Epub ahead of print]
Rogers PJ et al. International Journal of Obesity advance online publication 10 November 2015.
Aanverwante artikels
glycosides-de-stéviol-union-européenne

Steviolglycosiden toegelaten als zoetstof in de EU

Voedingsmiddelenfabrikanten in de hele EU zullen binnenkort gebruik kunnen maken van een nieuwe zoetstof steviolglycosiden’, die 200 keer zoeter is dan suiker en uit de blaadjes van de plant “Stevia rebaudiana Bertoni” wordt gehaald.

zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes bij 1 op 7 geboortes

2 op de 5 vrouwen met diabetes zijn in de vruchtbare leeftijd. Dat zijn ruim zestig miljoen vrouwen wereldwijd. De International Diabetes Federation (IDF) wijdde in 2017 een volledige campagne aan dit gevoelige onderwerp, waarbij ook discriminatie een rol speelt. Deze infografiek legt uit wat er op het spel staat.