DOE DE TEST!

De impact van light- en zerodranken op ons gewicht

Light- en zerodranken bevatten geen calorieën, maar helpen ze ook om gewicht te verliezen? Uit gegevens blijkt dat ze inderdaad nuttig zijn om je gewicht onder controle te houden.

Water is natuurlijk de enige écht onmisbare drank, maar veel mensen drinken graag iets zoets. Heel wat dranken bestaan in twee varianten: met en zonder suiker (light/zero). Als we alle suikers in een drankje vervangen door laagcalorische zoetstoffen, bevat de drank zo goed als geen calorieën meer. Op die manier kun je je calorie-inname verminderen. Maar wat is de impact op ons gewicht? De meningen hierover verschillen, maar recente gegevens laten zien dat light- en zerodranken nuttig kunnen zijn voor wie gewicht wil verliezen.

Een studie gepubliceerd in het American Journal of Nutrition (1) evalueerde de effecten van lightdranken, enerzijds,  en water, anderzijds, bij 62 obese proefpersonen die gedurende 24 weken een dieet volgden om gewicht te verliezen. Beide groepen verloren significant gewicht. De groep die water dronk, verloor iets meer gewicht (- 8,8 kg voor de ‘watergroep’ en – 7,6 kg voor de ‘lightgroep’). De tailleomtrek en de bloedsuikerspiegel in nuchtere toestand verminderden in beide groepen evenveel.

Een systematische review van de beschikbare gegevens, gepubliceerd in het tijdschrift International Journal of Obesity (2), bevestigde dat het gebruik van laagcalorische zoetstoffen in plaats van suiker (in voedsel of drank) zorgt voor een vermindering van de calorie-inname en van het lichaamsgewicht. De review was gebaseerd op tien gerandomiseerde gecontroleerde studies (de referentie bij studies rond voeding). Op basis van deze gegevens was er geen verschil merkbaar tussen de gewichtsvermindering geassocieerd met de consumptie van voedingsmiddelen en dranken met laagcalorische zoetstoffen, of de gewichtsvermindering geassocieerd met het drinken van water i.p.v. gesuikerde dranken.

In 2020 hebben twee systematische studies (3) (4) bevestigd dat het vervangen van suiker door zoetstoffen gewichtsverlies met zich meebrengt. En het blijkt dat het effect nog groter is bij personen met overgewicht of obesitas.

Referenties
(1) Madjd A et al. Am J Clin Nutr. 2015 Nov 4. pii: ajcn109397. [Epub ahead of print]
(2) Rogers PJ et al. International Journal of Obesity advance online publication 10 November 2015.
(3) Laviada-Molina H et al. Obesity Reviews 2020; 1-13.
(4) Rogers PJ, Appleton KM. Int J Obes 2020.

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?