Deze nieuwe voedingsaanbevelingen voor de preventie en behandeling van diabetes werden opgesteld door een panel van gespecialiseerde diëtisten na nieuw literatuuronderzoek gebaseerd op recent bewijsmateriaal. Het onderzoek benadrukt de essentiële rol van voeding bij zowel diabetespatiënten als personen met een risico op diabetes type 2 (bv. bij obesitas, een belangrijke oorzaak van diabetes type 2).
In vergelijking met de vorige aanbevelingen uit 2011 valt het op dat deze editie minder de nadruk legt op individuele voedingsstoffen (zoals suikers, vetten enz.), maar eerder op voedingsmiddelen en een voeding aangepast aan de behoeften van diabetespatiënten.
Welke diëten verminderen het risico op diabetes?
Wanneer je bij overgewicht minstens 5% van je lichaamsgewicht verliest, loop je al iets minder risico op diabetes type 2. In het document vermeldt men bovendien verschillende diëten die geassocieerd zijn met een verlaging van het risico op diabetes type 2. Op kop staat het mediterrane dieet, want dit haalt het hoogste bewijsniveau. Daarna volgen – met een lager bewijsniveau – het DASH-dieet (Dietmar Approaches to Stop Hypertension), rijk aan groenten, fruit, volkorengranen en magere zuivelproducten), vegetarisme/veganisme en het gezonde Nordic Diet (volkorengranen, vis, koolzaadolie, rode bessen …). Tot slot blijkt ook de gematigde beperking van koolhydraten nuttig, maar dit haalt het laagste bewijsniveau.
Laagcalorische zoetstoffen mogen worden aanbevolen
De nieuwe aanbevelingen bevatten ook een deel over laagcalorische zoetstoffen. In het document staat: “Laagcalorische zoetstoffen zijn veilig en mogen worden aanbevolen”.
Deze besluiten liggen in de lijn van de vorige aanbevelingen, nl. “laagcalorische zoetstoffen zijn veilig bij een beperkte dagelijkse consumptie en gebruik in het kader van een caloriearme voeding. Ze kunnen het percentage geglyceerde hemoglobine verminderen, een index voor de controle van het suikerniveau op lange termijn”‘.