DOE DE TEST!

DIETS-EFAD: zoetstoffen kunnen helpen om gewicht onder controle te houden

Van 9 tot 12 oktober vond in Athene het congres plaats van de Europese federatie van verenigingen van diëtisten (EFAD). Een internationaal panel van deskundigen erkent de voordelen van laagcalorische zoetstoffen voor de gewichtsbeheersing.

edulcaorant-contrôle-du-poids

Er bestaat enige verwarring over laagcalorische zoetstoffen en hun effecten op het lichaamsgewicht. Bepaalde studies hebben namelijk gesuggereerd dat deze zoetstoffen konden worden geassocieerd met gewichtstoename of obesitas.

Prof. James Hill (Universiteit van Colorado) besprak deze kwestie in een lezing gewijd aan laagcalorische zoetstoffen*. De meest betrouwbare gegevens over het verband tussen laagcalorische zoetstoffen en het lichaamsgewicht zijn afkomstig van studies bij de mens, aldus professor Hill. Dit zijn bijvoorbeeld gerandomiseerde gecontroleerde studies en prospectieve cohortstudies. In een dergelijke studie bij mensen (1) toonden Hill en zijn team onlangs aan dat laagcalorische zoetstoffen kunnen helpen om meer gewicht te verliezen als ze worden aangewend in het kader van een programma dat gericht is op gewichtsverlies en het veranderen van het eet- en leefgedrag. In een andere analyse van betrouwbare studies bij mensen (2) concludeerden de auteurs dat het gebruik van laagcalorische zoetstoffen wordt geassocieerd met een bescheiden gewichtsverlies. Uit al deze gegevens blijkt dat laagcalorische zoetstoffen geen enkel negatief effect hebben op het lichaamsgewicht, besluit Hill. Ze zouden zelfs nuttig kunnen zijn voor wie gewicht wil verliezen.

France Bellisle (Université Paris 13) is dezelfde mening toegedaan. Ze is gespecialiseerd in eetstoornissen en legt uit dat lang werd gedacht dat laagcalorische zoetstoffen het hongergevoel, en daarmee de voedselinname, verhoogden. Ze zouden dus in feite zorgen voor een toename van het lichaamsgewicht. Bellisle wijst er echter op dat er in de afgelopen veertig jaar heel wat literatuur is verschenen over het onderwerp, met name recente studies rond eetlust, voedselinname, de voorkeur voor zoet en gewichtsbeheersing. Uit deze studies blijkt eerder dat laagcalorische zoetstoffen nuttig kunnen zijn voor consumenten die zich zorgen maken over hun gewicht.

Natuurlijk werken laagcalorische zoetstoffen niet als een toverstokje, zegt Aimilia Papakonstantinou (Agricultural University of Athens). Ze kunnen echter wel helpen om gewicht te verliezen of om op gewicht te blijven. Ze zijn ook nuttig om het suikergehalte in het bloed onder controle te houden: dit is vooral interessant voor diabetespatiënten.

*Low calorie sweeteners — A fundamental choice in weight management and diabetes. Lezing georganiseerd door de International Sweeteners Association (ISA) ter gelegenheid van de EFAD-conferentie, Athene, 9-12 oktober 2014.

Bronnen
(1) Peters, John C., Holly R. Wyatt, Gary D. Foster, Zhaoxing Pan, Alexis C. Wojtanowski, Stephanie S. Vander Veur, Sharon J. Herring, Carrie Brill, and James O. Hill. “The effects of water and non‐nutritive sweetened beverages on weight loss during a 12‐week weight loss treatment program.” Obesity 22, no. 6 (2014): 1415-1421.
(2) Miller PE, Perez V. Low-calorie sweeteners and body weight and composition: a meta-analysis of randomized controlled trials and prospective cohort studies. Am J Clin Nutr 2014;100:765–77

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?