DOE DE TEST!

Door zoetstoffen ga je niet zoeter eten!

Je hoort weleens dat zoetstoffen de trek in zoet aanwakkeren, en zelfs de eetlust zouden vergroten. Maar klopt dat wel? Een nieuwe wetenschappelijke review werpt meer licht op de zaak.

eetlust-de-trek-in-zoet-692x315

Laagcalorische zoetstoffen zorgen voor een zoete smaak, maar hebben niet de calorieën van suiker. Krijgen we door die zoete smaak echter ook zin om zoeter te eten, en om meer te eten in het algemeen? Professor France Bellisle (Université Paris 13) deed een nieuwe review van de wetenschappelijke gegevens, en die werd onlangs gepubliceerd in Current Obesity Reports. Dit zijn de voornaamste conclusies van haar uitvoerige analyse:

  • Uit de meeste bestaande studies blijkt niet het minste causale verband tussen het gebruik van laagcalorische zoetstoffen en de trek in een zoete smaak.
  • Gerandomiseerde proeven bij kinderen en volwassenen suggereren dat het gebruik van laagcalorische zoetstoffen de consumptie van zoete voedingswaren eerder lijkt te verlagen dan te verhogen, en dat het gewichtsverlies eerder in de hand werkt dan tegenwerkt.

Conclusie

Het standpunt dat laagcalorische zoetstoffen zouden leiden tot gewenning aan een zoete smaak, wordt dan ook duidelijk niet door de wetenschap bevestigd. Integendeel, het gebruik van intensieve zoetstoffen blijkt eerder gunstig dan ongunstig voor gewichtsverlies – ook al zijn ze geen wondermiddel om af te vallen.

Bellisle F. Intense Sweeteners, Appetite for Sweet Taste, and Relationship to Weight Management. Curr Obes Rep. Online gepubliceerd: 11 januari 2015.

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?