Terug naar lijst

Door zoetstoffen ga je niet zoeter eten!

Je hoort weleens dat zoetstoffen de trek in zoet aanwakkeren, en zelfs de eetlust zouden vergroten. Maar klopt dat wel? Een nieuwe wetenschappelijke review werpt meer licht op de zaak.

eetlust-de-trek-in-zoet-692x315

Laagcalorische zoetstoffen zorgen voor een zoete smaak, maar hebben niet de calorieën van suiker. Krijgen we door die zoete smaak echter ook zin om zoeter te eten, en om meer te eten in het algemeen? Professor France Bellisle (Université Paris 13) deed een nieuwe review van de wetenschappelijke gegevens, en die werd onlangs gepubliceerd in Current Obesity Reports. Dit zijn de voornaamste conclusies van haar uitvoerige analyse:

  • Uit de meeste bestaande studies blijkt niet het minste causale verband tussen het gebruik van laagcalorische zoetstoffen en de trek in een zoete smaak.
  • Gerandomiseerde proeven bij kinderen en volwassenen suggereren dat het gebruik van laagcalorische zoetstoffen de consumptie van zoete voedingswaren eerder lijkt te verlagen dan te verhogen, en dat het gewichtsverlies eerder in de hand werkt dan tegenwerkt.

Het standpunt dat laagcalorische zoetstoffen zouden leiden tot gewenning aan een zoete smaak, wordt dan ook duidelijk niet door de wetenschap bevestigd. Integendeel, het gebruik van intensieve zoetstoffen blijkt eerder gunstig dan ongunstig voor gewichtsverlies – ook al zijn ze geen wondermiddel om af te vallen.

Bellisle F. Intense Sweeteners, Appetite for Sweet Taste, and Relationship to Weight Management. Curr Obes Rep. Online gepubliceerd: 11 januari 2015.
Aanverwante artikels
waarom-drang-naar-zoet

Waarom zijn we gek op zoet?

Onze drang naar zoet is aangeboren en universeel. Bovendien is die drang zelfs nuttig! Je hoeft je dus niet schuldig te voelen omdat je van zoet houdt, maar let wel op voor een te hoge suikerconsumptie …

experts-voordelen-zoetstoffen

Experts aan het woord over de voordelen van zoetstoffen

Internationale experts zijn onlangs in Brussel samengekomen op uitnodiging van de International Sweeteners Association (ISA) voor een bespreking van de recentste wetenschappelijke ontwikkelingen rond het gebruik van laagcalorische zoetstoffen in voeding en de verschillende levensstijlen van vandaag.