DOE DE TEST!

Een beetje zoet in onze voeding: een probleem?

Afgelopen april organiseerde het International Life Science Institute Europe in Brussel een workshop over de plaats van ‘zoetigheid’ of zoete voedingswaren in onze voeding. De synthese van dat evenement werd onlangs gepubliceerd in het International Journal of Obesity en klinkt tamelijk geruststellend.

zachtheid-voeding-probleem

Voorkeur voor zoet wordt niet versterkt door de blootstelling eraan

Tijdens de workshop debatteerde een panel van internationale wetenschappelijke experts over de plaats van zoete voedingswaren en zoetstoffen in onze voeding. Gary Beauchamp (Monell Center, Verenigde Staten) beet de spits af door eraan te herinneren dat de voorkeur voor zoet aangeboren is en een stevige genetische basis heeft. Door je suikerconsumptie terug te schroeven, zal je een zoete smaak intensiever waarnemen, maar het heeft in geen geval invloed op je voorkeur voor zoet. Volgens Sophie Nicklaus (INRA, Université de Bourgogne Franche-Comté, Frankrijk) blijkt uit studies over de evolutie van onze voorkeur voor zoet van de kindertijd tot de adolescentie dat het aanleren van voedingsvoorkeuren veeleer eigen is aan een bepaald voedingsproduct (en niet zozeer aan zoetigheid op zich). Beter nog, voor Cees de Graaf (Wageningen Universiteit, Nederland) varieert de voorkeur voor zoet met de leeftijd en het geslacht, maar lijkt die niet te evolueren volgens het lichaamsgewicht.

 Suiker vervangen leidt niet tot compensatie

Sigrid Gibson (Sig-Nurture Ltd, Verenigd Koninkrijk) sprak over enkele observationele studies die aantonen dat de consumptie van dranken met laagcalorische zoetstoffen specifiek is geassocieerd met een betere kwaliteit van het eetpatroon. Gegevens uit interventiestudies bevestigen ook dat het behoud van ‘zoetigheid’ in de voeding, met name via dranken met laagcalorische zoetstoffen, niet lijkt te leiden tot een compenserende consumptie van zoete voedingswaren. Peter Rogers (University of Bristol, Verenigd Koninkrijk) voegt overigens toe dat het gebruik van laagcalorische zoetstoffen helpt om de totale calorie-inname te verminderen en het lichaamsgewicht niet verhoogt. Dat benadrukte ook Richard Mattes (Purdue University, Verenigde Staten): er lijkt geen oorzakelijk verband te zijn tussen de blootstelling aan zoet en het risico op zwaarlijvigheid of diabetes.

‘Suikervrij’ eten stimuleert de eetlust niet

Volgens John McLaughlin (University of Manchester, Verenigd Koninkrijk) hebben de meeste studies bij de mens aangetoond dat de consumptie van gecombineerde laagcalorische zoetstoffen geen grote invloed uitoefent op de postprandiale reacties op glucose, insuline of darmpeptiden die een rol spelen bij honger. Met andere woorden, we kunnen op dit moment geen enkel verband leggen tussen zoetstoffen en een groter hongergevoel of gewichtstoename.

De inhoud van de workshop ‘Zoet in ons eetpatroon – een probleem?’ is integraal beschikbaar op de website van ILSI Europe.

Bron:
Wittekind A et al. International Journal of Obesity article accepté aperçu 6 décembre 2017; doi: 10.1038 / ijo.2017.296 – https://www.nature.com/articles/ijo2017296.epdf

 

 

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?