Het artikel begint met een verwijzing naar Marion Nestle, een bekende Amerikaanse voedingsdeskundige met een erg uitgesproken mening over de voedingssector en het voedingsbeleid in de Verenigde Staten. In 2017 liet ze vooral van zich horen in het debat over onderzoek gefinancierd door de voedingsindustrie, meer bepaald in het vakblad JAMA Internal Medicine. Hoewel ze de suikerlobby ervan beschuldigde de impact van suiker op de gezondheid te minimaliseren, vestigde ze ook de aandacht op heel wat clichés en vooroordelen. Anna Cooper, journaliste bij Cosmopolitan, licht deze mythes hieronder toe.
Suiker is geen vergif
Suiker en suikers in het algemeen zijn lekker. Een redelijke hoeveelheid past perfect in een evenwichtige voeding. Suiker is dus niet giftig! Doseren is de boodschap, of het nu om natuurlijke of toegevoegde suikers gaat. Bovendien mogen we volgens Marion Nestle niet enkel suiker verantwoordelijk stellen voor het obesitasprobleem, waarvan de oorzaken vrij complex zijn. Nog een veelvoorkomende fout: ‘trendy suikers’ zoals rapadura, agavesiroop, dadelstroop en kokossuiker, maar ook honing, hebben dezelfde gevolgen voor ons lichaam als suiker of sacharose. Ze bevatten evenveel calorieën: 4 kcal/g. Je moet ze dus niet kiezen om gezondheidsredenen, maar enkel voor hun smaak of culinaire mogelijkheden.
Toegevoegde suikers, een complexe kwestie
De courantste toegevoegde suikers zijn sacharose, fructose en glucosesiropen. De WGO gebruikt de term ‘vrije suikers’ voor alle toegevoegde suikers én de suikers die van nature in vruchtensappen zitten. De vermelding ‘zonder toegevoegde suikers’ betekent dus dat het product enkel van nature aanwezige suikers bevat. Maar let op: zo’n product is niet vrij van suikers of calorieën. Daarom mag je vruchtensap maar als één van de vijf porties fruit/groente per dag beschouwen. De journaliste heeft het ook over de rol van laagcalorische zoetstoffen bij gewichtsverlies, maar verwijst hierbij niet naar Marion Nestle. Ook over de inname van zoetstoffen bestaan er heel wat mythes, maar ze beperken wel de calorie-inname substantieel wanneer je ze gebruikt ter vervanging van suiker.
Zie je door de bomen het bos niet meer? Bekijk de infofiche over van nature aanwezige en toegevoegde suikers.