Terug naar lijst

Krijgen we te veel zoetstoffen binnen?

Vraag twee op de vragenlijst van de ICBA (International Council of Beverages Associations): in welke mate worden we blootgesteld aan zoetstoffen en hoe gevaarlijk is dat? Het antwoord is heel eenvoudig.

zoetstoffen-verbruik-veiligheid-ADI

Nee, we gebruiken niet te veel zoetstoffen. De blootstelling aan zoetstoffen uit de voeding wordt strikt gecontroleerd.

Voor ieder type zoetstof werd een aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) vastgesteld. Deze waarde wordt wereldwijd gebruikt om de hoeveelheid van een stof (bijvoorbeeld een laagcalorische zoetstof als aspartaam) aan te geven die we dagelijks mogen innemen gedurende ons hele leven zonder dat dit problemen geeft voor de gezondheid.

Daarnaast is er ook een lijst van voedingsmiddelen die zoetstoffen mogen bevatten, met de maximaal toegestane hoeveelheden. Dat alles om een veilig gebruik te garanderen.

Referentie
International Council of Beverages Associations – Fact Sheet Low-calorie Sweeteners – http://www.icba-net.org/key-topics/health-wellness/low-calorie-sweeteners/
Aanverwante artikels
statistiek-zoetstoffen-analyse

Lightdranken: de keerzijde van de statistiek

Elk jaar vinden negatieve wetenschappelijke studies over lightdranken hun weg naar de internationale pers, waar ze heel wat sensatie creëren. Andere studies zijn dan weer veel genuanceerder. Waarom? Omdat de interpretatie van gegevens – en vooral het begrip correlatie – een cruciale rol speelt.

flore-intestinale-bactéries-darmflora-invloed-zoetstoffen

Beïnvloeden zoetstoffen de darmflora?

Een nieuwe studie bij muizen suggereert dat bij het toedienen van de maximaal toegestane hoeveelheid van drie zoetstoffen het glucosegehalte in het bloed wordt verstoord door het veranderen van de darmflora.