Terug naar lijst

Krijgen we te veel zoetstoffen binnen?

Vraag twee op de vragenlijst van de ICBA (International Council of Beverages Associations): in welke mate worden we blootgesteld aan zoetstoffen en hoe gevaarlijk is dat? Het antwoord is heel eenvoudig.

zoetstoffen-verbruik-veiligheid-ADI

Nee, we gebruiken niet te veel zoetstoffen. De blootstelling aan zoetstoffen uit de voeding wordt strikt gecontroleerd.

Voor ieder type zoetstof werd een aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) vastgesteld. Deze waarde wordt wereldwijd gebruikt om de hoeveelheid van een stof (bijvoorbeeld een laagcalorische zoetstof als aspartaam) aan te geven die we dagelijks mogen innemen gedurende ons hele leven zonder dat dit problemen geeft voor de gezondheid.

Daarnaast is er ook een lijst van voedingsmiddelen die zoetstoffen mogen bevatten, met de maximaal toegestane hoeveelheden. Dat alles om een veilig gebruik te garanderen.

Referentie
International Council of Beverages Associations – Fact Sheet Low-calorie Sweeteners – http://www.icba-net.org/key-topics/health-wellness/low-calorie-sweeteners/
Aanverwante artikels
obesitas-gewicht-isa

Obesitas helpen voorkomen met eenvoudige handelingen

IN VIDEO! Wie zijn gewicht onder controle wil houden, moet daar dagelijks aan werken. Je hoeft niet iedere dag op de weegschaal te gaan staan, maar het is een goed idee om alert te blijven voor gewichtsschommelingen. Zo kun je op tijd ingrijpen als het uit de hand dreigt te lopen. Handige trucs kunnen soms zwaarlijvigheid helpen voorkomen. Ontdek ze in het filmpje van de ISA!

zoetstoffen-in-ons-lichaam

Wat gebeurt er met laagcalorische zoetstoffen in ons lichaam?

Laagcalorische zoetstoffen hebben allemaal een zoete smaak, maar verschillen onderling onder meer doordat ze na de consumptie in ons lichaam een andere weg afleggen. Een nieuwe review analyseert de manier waarop laagcalorische zoetstoffen worden gemetaboliseerd.