Terug naar lijst

Laagcalorische zoetstoffen in nieuwe Amerikaanse aanbevelingen

De nieuwe US Dietary Guidelines for Americans verlagen de consumptielimiet voor toegevoegde suikers en bevestigen het veilige karakter van laagcalorische zoetstoffen.

laagcalorische-zoetstoffen-nieuwe-us-aanbevelingen

De Amerikaanse voedingsaanbevelingen worden elke vijf jaar herzien. Editie 2015-2020, die afgelopen december is verschenen, vestigt onder meer de aandacht op het belang van een lagere consumptie van toegevoegde suikers. Zo is de oorspronkelijke limiet van 25% van de totale energie-inname teruggebracht naar 10% van de TEI, wat in lijn is met de meeste geldende aanbevelingen.

Ook laagcalorische zoetstoffen komen in de Guidelines aan bod, met de vermelding dat de zoetstoffen goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) veilig zijn voor de algemene bevolking. Merk op dat aspartaam, dat niet was opgenomen in de vorige aanbevelingen, nu wel duidelijk wordt vermeld.

De tekst benadrukt verder dat de FDA heeft vastgesteld dat de geschatte dagelijkse inname voor sacharine, aspartaam, acesulfaam-K en sucralose de aanvaardbare dagelijkse inname niet overschrijdt, zelfs niet bij grootverbruikers van die stoffen. Een geruststellende constatering, die vergelijkbaar is met de schattingen voor België in een studie uit 2010 door het Instituut voor Volksgezondheid, die aantoonde dat zelfs grootverbruikers de ADI niet haalden.

Référence : US Dietary Guidelines for Americans 2015-2020

Aanverwante artikels
consensus-voordelen-laagcalorische-zoetstoffen-692x315

Nieuwe consensus over de voordelen van laagcalorische zoetstoffen

Een groep goed aangeschreven internationale experts heeft de onderzoeksgegevens over laagcalorische zoetstoffen opnieuw herzien. Deze herziening, gepubliceerd in het decembernummer van Nutrition Bulletin, heeft ook geleid tot een consensusdocument waarin de voordelen van laagcalorische zoetstoffen worden belicht.

zoetstoffen-dessert-diabetes

Mag ik als diabetespatiënt een dessert eten?

Mensen met diabetes krijgen vaak het advies om geen dessert te nemen. Nochtans kunnen desserts perfect passen in de voeding van diabetici… als ze correct samengesteld zijn. Een overzicht van de selectiecriteria.