Terug naar lijst

Lightdranken en dementie: de genuanceerde analyse van de Volkskrant

Ronald Veldhuizen, journalist bij de Volkskrant, neemt afstand van de studie van Boston University over het mogelijke risico op dementie en beroerten door de consumptie van lightdranken, die de voorbije weken nogal wat ophef maakte.

lightdrank

Ten eerste herinnert Veldhuizen aan het feit dat de meeste media het algemene resultaat van de studie uit de weg gingen en alleen focusten op extreme gevallen. Ten tweede matigt hij, net als de auteurs van de studie, het belang van deze resultaten. T

ot slot besluit hij dat zoetstoffen goed onderzocht worden en veilig zijn, en dat er totaal geen bewijs is voor een eventueel gezondheidsrisico voor de hersenen! Oftewel de kunst van het tussen de regels door lezen …

Aanverwante artikels
zoetstoffen-gezonder-dan-suiker

Zijn zoetstoffen gezonder dan suiker?

De BBC ging op zoek naar een antwoord en maakte een eerste evaluatie op van de voornaamste doelstellingen voor suikerreductie in het VK. De conclusies wijzen uit dat zoetstoffen een interessant alternatief kunnen zijn om de suikertendens om te keren.

zoetstoffen-eetdrang-controleren

Zoetstoffen om eetdrang onder controle te houden

Een nieuwe studie onderzocht hoe laagcalorische zoetstoffen worden gepercipieerd en gebruikt. Uit de resultaten blijkt dat gebruikers van laagcalorische zoetstoffen vinden dat ze hun drang naar bepaalde voedingsmiddelen beter onder controle helpen te houden.