DOE DE TEST!

Lightdranken en lichaamsgewicht

Water is zonder twijfel de drank die in de eerste plaats moet worden aanbevolen, vooral in geval van overgewicht. Ook met lightdranken, die minder of helemaal geen suikers bevat, kan de toevoer van calorieën worden beperkt, en bovendien blijft de zoete smaak behouden.

boissons-light-poids-corporel

In de Actieve Voedingsdriehoek maken lightdranken deel uit van de groep “basisdranken” zoals water. Een studie die recent werd gepubliceerd in het tijdschrift American Journal of Public Health geeft aan dat personen met overgewicht of obesitas die lightdranken dronken, meer aten dan andere personen.

De studie kon rekenen op heel wat aandacht in de media, en her en der werd zelfs de conclusie getrokken dat lightdranken ervoor zorgen dat mensen meer eten en dus aankomen. Een dergelijke conclusie is echter totaal verkeerd en wordt niet eens aangehaald door de auteurs. Het gaat hier immers om een observerend onderzoek, waaruit helemaal geen oorzakelijk verband kan worden afgeleid. De studie hield slechts rekening met een periode van 24 uur en er werd geen aandacht besteed aan de hoeveelheid lichaamsbeweging aangezien het niet de bedoeling was om de energiebalans te beoordelen (toevoer versus verbruik van calorieën). De consumptie van lightdranken is over het algemeen hoger bij zwaarlijvige mensen en/of diabetici, precies omdat zij – terecht – proberen hun inname van suikers te beperken.

Talrijke studies hebben aangetoond dat het vervangen van suikerhoudende drank door suikervrije lightdrank een doeltreffende manier vormt om de hoeveelheid geconsumeerde calorieën beter te beheersen en zo het gewicht beter onder controle te houden. Daarop wijst ook de American Beverage Association in haar persbericht.

Bron: Bleich S et al. Am J Public Health 2014 Mar;104(3):e72-8.

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?