Terug naar lijst

Minder suiker in frisdranken

De gemiddelde hoeveelheid suiker in frisdranken neemt af. Deze evolutie naar een evenwichtiger voedingsaanbod is o.a. mogelijk dankzij laagcalorische zoetstoffen.

minder-suiker-frisdrank

Om de wereldwijde toename van overgewicht te stoppen, roepen internationale (Wereldgezondheidsorganisatie) en nationale (Hoge Gezondheidsraad) instanties al meerdere jaren op tot een beperkte consumptie van toegevoegde suikers in voedingsmiddelen en dranken. De voedingsaanbevelingen adviseren om de toegevoegde suikers te beperken tot 10% van de totale energie-inname, wat voor een gemiddelde volwassene (2000 kcal/dag) overeenkomt met 50 gram suiker per dag of 8,3 suikerklontjes.

25% minder suiker tussen 2000 en 2020

In België wordt de frisdrankensector vertegenwoordigd door de VIWF, de sectorvereniging van de Belgische water- en frisdrankenindustrie. Die spant zich al ruim vijftien jaar in om het suikergehalte in het productaanbod te verlagen en de consument een uitgebreide waaier van producten aan te bieden, al dan niet met suiker. Het doel is om het suikergehalte in frisdranken met 25% terug te schroeven tussen 2000 en 2020. Een eerste fase, van 2000 tot 2012, leverde een daling van het suikergehalte met 15% op. In de tweede fase, van 2012 tot 2020, valt dus nog een daling met 10% te realiseren. Het begin is alvast gemaakt, want alleen al tussen 2012 en 2016 daalde het suikergehalte met 7,1%. En de inspanningen gaan verder.

Combinatie van maatregelen voor een evenwichtiger aanbod

Deze evolutie naar een evenwichtiger voedingsaanbod is mogelijk dankzij een combinatie van verschillende maatregelen: promotie van suikerarme of suikervrije producten, verbreding van het aanbod (kleinere porties, innovatieve producten), herformulering van bestaande producten, lancering van nieuwe producten en productcategorieën enz. Laagcalorische zoetstoffen kunnen suiker volledig of gedeeltelijk vervangen en dragen dus hun steentje bij om de sector te veranderen en ervoor te zorgen dat een gezonde keuze ook een lekkere keuze blijft.

Bron: FIEB/VIWF. Persbericht van 20 augustus 2018
Aanverwante artikels
calorieen-verbranden-moment-dag

Hoeveel calorieën verbranden we?

Dit hangt van het moment af! Amerikaanse onderzoekers hebben een verrassende ontdekking gedaan: het aantal calorieën dat we in rust verbranden, varieert namelijk naargelang het moment van de dag.

consensus-voordelen-laagcalorische-zoetstoffen-692x315

Nieuwe consensus over de voordelen van laagcalorische zoetstoffen

Een groep goed aangeschreven internationale experts heeft de onderzoeksgegevens over laagcalorische zoetstoffen opnieuw herzien. Deze herziening, gepubliceerd in het decembernummer van Nutrition Bulletin, heeft ook geleid tot een consensusdocument waarin de voordelen van laagcalorische zoetstoffen worden belicht.

boissons-light-poids-corporel

Lightdranken en lichaamsgewicht

Water is zonder twijfel de drank die in de eerste plaats moet worden aanbevolen, vooral in geval van overgewicht. Ook met lightdranken, die minder of helemaal geen suikers bevat, kan de toevoer van calorieën worden beperkt, en bovendien blijft de zoete smaak behouden.