DOE DE TEST!

“Natuurlijke” of “kunstmatige” zoetstoffen: beiden even veilig?

Zoals voor heel wat andere voedingsstoffen, wordt een natuurlijke oorsprong van zoetstoffen positief onthaald. Een kunstmatige oorsprong blijkt consumenten vaak te verontrusten. Maar is dit ook terecht? We stelden de vraag aan toxicoloog Prof. Tytgat (KULeuven).

edulcorant-origine-naturelle

Zoetstoffen van natuurlijke oorsprong, zoals zoetstof op basis van stevia, genieten een positief publiek imago. Dit is in tegenstelling tot de “kunstmatige” zoetstoffen, zoals aspartaam en sucralose. Waarom is dat zo? We associëren namelijk gemakkelijk het “natuurlijke” met het “gezonde” en het “veilige”. “Synthetische” of “kunstmatige” zoetstoffen worden vaak gewantrouwd, enkel en alleen al omwille van hun herkomst. Bestaan er twee maten en twee gewichten wanneer het gaat over de veiligheid en de oorsprong van zoetstoffen? Neen, volgens Prof. Tytgat, toxicologisch expert verbonden aan de KULeuven.

“Natuurlijk“ of “kunstmatig“ : geen verschil op vlak van veiligheid en gezondheid

De herkomst van een substantie, zijnde natuurlijk of kunstmatig, determineert in geen geval haar veiligheid”, legt Prof. Tytgat uit. Inderdaad, “Alle zoetstoffen zijn onderworpen aan dezelfde evaluatieprocedures voor veiligheid, vooraleer ze op de markt komen”. Voor elke laagcalorische zoetstof is er een Aanvaardbare Dagelijkse Inname of een ADI bepaald, die de gebruiksveiligheid garandeert. “Het is de ADI die aangeeft of de consumptie van een zoetstof binnen de normen is of niet, ongeacht haar oorsprong. Zolang de dagelijks geconsumeerde hoeveelheid lager is dan de ADI, is de veiligheid gewaarborgd”, gaat de toxicoloog verder.

Met behulp van de zoetstoffentest, kan je op een eenvoudige manier nagaan of jouw consumptie van zoetstoffen in lijn is met de vooropgestelde ADI.

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?