Terug naar lijst

Ondertussen in Leuven over stevia …

Onderzoekers van de KU Leuven bestudeerden het mechanisme waarmee stevia inwerkt op het controleren van de bloedsuikerspiegel en die zo […]

stevia

Onderzoekers van de KU Leuven bestudeerden het mechanisme waarmee stevia inwerkt op het controleren van de bloedsuikerspiegel en die zo populaire zoete en bittere smaak geeft. Het onderzoeksteam, bestaande uit Koenraad Philippaert en Rudi Vennekens van het Afdeling Cellulaire en Moleculaire Geneeskunde, werkte daarvoor samen met wetenschappers van de Université Catholique de Louvain (UCL) en de University of Oxford.

Ze ontdekten dat stevia een eiwit zou stimuleren, het zogeheten TRPM5, dat niet alleen essentieel zou zijn voor onze zoetperceptie door de smaakpapillen, maar ook voor het afgeven van insuline door de pancreas na een maaltijd. Deze resultaten leren ons meer over stevia en openen tegelijk perspectieven voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen tegen diabetes.

Meer informatie? Lees het persbericht van de KU Leuven.

 

Aanverwante artikels
zoetstoffen-gezonder-dan-suiker

Zijn zoetstoffen gezonder dan suiker?

De BBC ging op zoek naar een antwoord en maakte een eerste evaluatie op van de voornaamste doelstellingen voor suikerreductie in het VK. De conclusies wijzen uit dat zoetstoffen een interessant alternatief kunnen zijn om de suikertendens om te keren.

goût sucré-liever-zoet

Waarom hebben we liever zoet?

Volgens Europese experten, die samenzaten op een recent ISA symposium, wordt onze voorkeur voor zoet beïnvloed door verschillende factoren, waarbij we een onderscheid kunnen maken tussen ‘zin in’ en ‘behoefte aan’.