Terug naar lijst

Ondertussen in Leuven over stevia …

Onderzoekers van de KU Leuven bestudeerden het mechanisme waarmee stevia inwerkt op het controleren van de bloedsuikerspiegel en die zo […]

stevia

Onderzoekers van de KU Leuven bestudeerden het mechanisme waarmee stevia inwerkt op het controleren van de bloedsuikerspiegel en die zo populaire zoete en bittere smaak geeft. Het onderzoeksteam, bestaande uit Koenraad Philippaert en Rudi Vennekens van het Afdeling Cellulaire en Moleculaire Geneeskunde, werkte daarvoor samen met wetenschappers van de Université Catholique de Louvain (UCL) en de University of Oxford.

Ze ontdekten dat stevia een eiwit zou stimuleren, het zogeheten TRPM5, dat niet alleen essentieel zou zijn voor onze zoetperceptie door de smaakpapillen, maar ook voor het afgeven van insuline door de pancreas na een maaltijd. Deze resultaten leren ons meer over stevia en openen tegelijk perspectieven voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen tegen diabetes.

Meer informatie? Lees het persbericht van de KU Leuven.

 

Aanverwante artikels
calorie-voordeel-zoetstoffen

Het calorisch voordeel van zoetstoffen

Zoetstoffen kunnen gevarieerd gebruikt worden. Voor elk gerecht waar traditioneel suiker bij wordt gebruikt, bestaat er wel een gepaste zoetstof! Zoete en zoute gerechten, warme en koude bereidingen, op de markt vind je veel verschillende zoetstoffen terug met elk hun toepassingen. Wat is hiervan juist het voordeel?