Terug naar lijst

Stevia: mogelijkheden voor steviateelt in Vlaanderen?

Sinds zoetstof uit Stevia eind vorig jaar werd toegelaten op de Europese markt, heeft de plant al heel wat discussie teweeggebracht.

culture-stevia-Flandre

Voorstanders beweren dat de zoetstof op basis van stevia een oplossing kan vormen voor welvaartsproblemen als obesitas en diabetes, terwijl tegenstanders ervan overtuigd zijn dat het extract juist suikerverslavingen in de hand werkt.

In ieder geval is de interesse vanuit de markt groot, en blijkt ook de hobbytuinder geïntrigeerd te zijn.

Maar is de teelt van Stevia op grote schaal in Vlaanderen technisch gezien wel mogelijk, en is het economisch rendabel? Wat zijn de kenmerken van het extract, en kan het zomaar suiker vervangen? Een overzicht van de huidige kennis, zoals voorgeschoteld door het West-Vlaamse onderzoeks- en adviescentrum Inagro tijdens de studienamiddag Stevia – mogelijkheden in Vlaanderen?’.

Meer info

Aanverwante artikels
zachtheid-voeding-probleem

Een beetje zoet in onze voeding: een probleem?

Afgelopen april organiseerde het International Life Science Institute Europe in Brussel een workshop over de plaats van ‘zoetigheid’ of zoete voedingswaren in onze voeding. De synthese van dat evenement werd onlangs gepubliceerd in het International Journal of Obesity en klinkt tamelijk geruststellend.