Terug naar lijst

Trendy suikers, een gezond alternatief voor geraffineerde suiker?

Agavesiroop, rapadura, kokossuiker: trendy suikers kennen een toenemend succes. Maar wat zijn nu echt de voordelen? Zoetstoffen.eu neemt ze onder de loep.

edulcorants-sucres-trendy-suikers-zoetstoffen

Ze worden voorgesteld als ‘natuurlijk’ alternatief voor geraffineerde suiker, en kunnen op steeds meer populariteit rekenen. Sommige soorten, zoals honing of ahornsiroop, zijn bij ons al lang bekend, terwijl andere, zoals agavesiroop en kokossuiker, recenter zijn. Ondanks hun uiteenlopende herkomst, smaak, textuur en kleur hebben alle trendy suikers hun zoete smaak echter te danken aan dezelfde moleculefamilie: mono- en/of disachariden of ‘suikers’. De meest voorkomende zijn glucose, fructose en sacharose (of sucrose, de suiker die ook uit riet of bieten wordt gehaald). Al die suikers worden in ons lichaam omgezet in glucose, een energiebron voor de lichaamscellen, en leveren dezelfde hoeveelheid calorieën, namelijk 4 kcal per gram.

Dezelfde kenmerken voor alle soorten

Trendy suikers behoren dus wel degelijk tot de toegevoegde suikers, waarvan de bovengrens voor consumptie is vastgelegd op 10% van de totale energie-inname (voor een dag van 2000 kcal komt dit overeenkomt met 50 g suiker). Het vervangen van witte suiker door deze trendy suikers mag dus geen excuus zijn om er meer van te kunnen eten! Hoewel sommige soorten, bijvoorbeeld rapadura of ahornsiroop, ook mineralen bevatten, zoals mangaan en zink, zou je er veel te veel van moeten eten om een significante hoeveelheid van die mineralen binnen te krijgen. We merken op dat stevia, ook een trendy zoetstof, geen suiker is, maar een zoetstof verkregen uit de plant Stevia Rebaudiana, die geen calorieën levert.

Aanverwante artikels
zoetstoffen-in-ons-lichaam

Wat gebeurt er met laagcalorische zoetstoffen in ons lichaam?

Laagcalorische zoetstoffen hebben allemaal een zoete smaak, maar verschillen onderling onder meer doordat ze na de consumptie in ons lichaam een andere weg afleggen. Een nieuwe review analyseert de manier waarop laagcalorische zoetstoffen worden gemetaboliseerd.

snelle-suikers-trage-suikers

Snelle of trage suikers in je favoriete dranken?

De glykemische index (GI) geeft aan hoe snel een voedingsproduct zal leiden tot een stijging van de bloedsuikerspiegel, het glucosegehalte in het bloed. Ontdek hier de cijfers van uw favoriete dranken!

advantaam-aspartaam-EFSA

Advantaam goedgekeurd door de EAV

Het zoetende vermogen van advantaam is 30.000 maal sterker dan dat van suiker, en 100 maal sterker dan aspartaam. Daarmee wordt het pad geëffend voor een nieuwe categorie zeer intense zoetstoffen. Advantaam is net door de EFSA veilig voor gebruik bevonden.