Terug naar lijst

Veiligheid steviolglycosiden opnieuw bevestigd

Twee Amerikaanse onderzoeksinstituten komen tot de conclusie er geen aanwijzingen zijn dat steviolglycosiden genotoxisch zouden zijn en dat de beschikbare onderzoeken waarop zijn hun conclusie baseren goed van kwaliteit zijn.

glycosides-de-stéviol-stevia

Enige tijd geleden verschenen berichten dat steviolglycosiden het genetisch materiaal in cellen zouden aantasten (= genotoxisch). Twee Amerikaanse onderzoeksinstituten hebben alle beschikbare literatuur over dit onderwerp opnieuw kritisch tegen het licht te houden en zijn tot de conclusie gekomen dat niets doet veronderstellen dat steviolglycosiden genotoxisch zijn..

Hiermee bevestigen zij de conclusies van o.a. de Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA) en de European Food Safety Authority (EFSA), die de veiligheid van steviolglycosiden diverse keren hebben geëvalueerd.

Steviolglycosiden worden geëxtraheerd uit de bladeren van de steviaplant, een kruid dat in Zuid Amerika al eeuwen lang wordt gebruikt als zoetstof.

Lees het volledige bericht hier.

Bron: Urban et al., Steviol glycoside safety: is the genotoxicity database sufficient?, Food and Chemical Toxicology, Vol. 51, Jan. 2013
Aanverwante artikels
zoetstoffen-verminderen-calorie-inname

Zoetstoffen helpen calorie-inname en zin in zoet te verminderen

Zo concluderen de experten op het jongste symposium van de International Sweeteners Association (ISA), georganiseerd in het kader van het Europese Congres over Obesitas. Een overzicht van de drie belangrijkste boodschappen op basis van de recentste wetenschappelijke bevindingen op dit domein.