DOE DE TEST!

Veiligheid steviolglycosiden opnieuw bevestigd

Twee Amerikaanse onderzoeksinstituten komen tot de conclusie er geen aanwijzingen zijn dat steviolglycosiden genotoxisch zouden zijn en dat de beschikbare onderzoeken waarop zijn hun conclusie baseren goed van kwaliteit zijn.

Enige tijd geleden verschenen berichten dat steviolglycosiden het genetisch materiaal in cellen zouden aantasten (= genotoxisch). Twee Amerikaanse onderzoeksinstituten hebben alle beschikbare literatuur over dit onderwerp opnieuw kritisch tegen het licht te houden en zijn tot de conclusie gekomen dat niets doet veronderstellen dat steviolglycosiden genotoxisch zijn..

Hiermee bevestigen zij de conclusies van o.a. de Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA) en de European Food Safety Authority (EFSA), die de veiligheid van steviolglycosiden diverse keren hebben geëvalueerd.

Steviolglycosiden worden geëxtraheerd uit de bladeren van de steviaplant, een kruid dat in Zuid Amerika al eeuwen lang wordt gebruikt als zoetstof.

Lees het volledige bericht hier.

Bron: Urban et al., Steviol glycoside safety: is the genotoxicity database sufficient?, Food and Chemical Toxicology, Vol. 51, Jan. 2013

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?