DOE DE TEST!

Werelddiabetesdag: 5 stappen voor een beter leven

Ter gelegenheid van Werelddiabetesdag op 14 november hebben de European Federation of the Associations of Dietitians (EFAD) en de International Sweeteners Association (ISA) samen 5 stappen op een rij gezet die helpen om gezonder te leven en je bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Wereldwijd kampen zo’n 415 miljoen personen met diabetes, en dat aantal neemt toe. Tot 70% van de gevallen van type 2-diabetes kan echter worden voorkomen of uitgesteld door eenvoudige aanpassingen van de levensstijl. Wij zetten 5 stappen op een rij om gezonder te leven en het suikergehalte in je bloed onder controle te houden:

  1. Gezonder eten: meer groenten eten, zorgen dat je meer voedingsvezels binnenkrijgt, minder suikers en verzadigde vetten eten, op regelmatige momenten eten en een diëtist inschakelen voor een persoonlijk voedingsplan.
  2. Meer bewegen: het doel is om minimaal 30 minuten per dag te bewegen, vijf dagen per week. Ons advies is om enkele keren per week te gaan wandelen, de trap te nemen in plaats van de lift en een nieuwe vorm van lichaamsbeweging te proberen, zoals zwemmen, yoga, Pilates enz.
  3. Goed op het koolhydraat- en suikergehalte letten: verspreid de hoeveelheid koolhydraten die je eet over de hele dag, kies volkorengranen in plaats van geraffineerde koolhydraten zoals witbrood en probeer laagcalorische zoetstoffen in plaats van suiker in voedingswaren en dranken.
  4. Je gewicht beter onder controle houden: jezelf een realistisch doel stellen, je inname en verbruik van calorieën opvolgen, kleine borden gebruiken voor kleinere porties …
  5. Je bloedsuikerspiegel monitoren: zo begrijp je beter hoe je lichaam reageert en in hoeverre je de doelstellingen bereikt voor het suikergehalte in je bloed.

Lees hier meer over deze stappen in de infografiek van de EFAD en ISA.

De diabetesspecialist aan het woord

Koolhydraten zijn belangrijk in de voeding van personen met diabetes omdat ze een uitstekende energiebron vormen, zegt Dominique Antoine, voorzitster van de dieetraad van de ABD (Association Belge du Diabète). Het doel is niet alleen om de toegevoegde suikers te beperken, maar ook de geraffineerde complexe koolhydraten die je bijvoorbeeld vindt in witte bloem en afgeleide producten (brood, pasta enz.), te vervangen door vezelrijke koolhydraten (volkorengranen, peulvruchten …). De vermindering van de suikers in levensmiddelen leidt tot een minder zoete smaak. Laagcalorische zoetstoffen zijn in dat opzicht bijzonder interessant voor diabetespatiënten die toch willen genieten van een zoete smaak. Ze leveren immers zeer weinig of helemaal geen calorieën en hebben geen invloed op de bloedsuikerspiegel of het insulinegehalte.

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?