DOE DE TEST!

Wie light- of zerofrisdrank drinkt, krijgt minder suiker binnen

Wie geregeld kiest voor light- of zerodranken, krijgt over het algemeen minder suiker en koolhydraten binnen. Zo luidt de conclusie van een nieuwe studie, gebaseerd op de gegevens van zo’n 25.000 volwassenen in de Verenigde Staten.

light-zerodranken

Kiezen voor suikervrije light- en zerodranken in plaats van gesuikerde frisdrank helpt om je suiker- en calorie-inname te verminderen. Dat was al gebleken uit verschillende onderzoeken. Wie echter wil afvallen of op gewicht blijven, krijgt zelden de raad om alle dranken die calorieën bevatten, te vervangen door een light- of zeroalternatief. Er bestaat vaak een zeker wantrouwen tegenover dranken die zoetstoffen bevatten. Bepaalde gegevens zouden namelijk suggereren dat de consumptie van suikervrije light- en zerodranken ons ertoe aanzet om net meer suiker te eten. Dranken die zoetstoffen bevatten, zouden een invloed hebben op het evenwicht van de bloedsuikerspiegel. Deze nieuwe studie toont echter aan dat dit helemaal niet het geval is. Integendeel!

Light- en zerodranken hebben niet meer effect op de suikerconsumptie dan water

Bij deze studie werd gebruikgemaakt van de gegevens van 25.817 volwassenen in de Verenigde Staten die geen diabetes hadden. Deze gegevens waren afkomstig van de National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2001-2012. De onderzoekers wilden het verband nagaan tussen de consumptie van water of light- en zerodranken enerzijds, en de inname van voedingsstoffen anderzijds. Daarnaast bestudeerden ze een aantal parameters die betrokken zijn bij de regulatie van de bloedsuikerspiegel.

Uit de resultaten blijkt dat noch de consumptie van light- en zerodranken noch de consumptie van water geassocieerd was met een hogere energie-inname. Integendeel: bij wie veel light- en zerodranken innam, lag de inname van koolhydraten, totale suikers en toegevoegde suikers beduidend lager dan bij wie veel water dronk. Met andere woorden: als je light- of zerofrisdrank drinkt, ga je niet meer suiker eten dan als je water drinkt. Integendeel!

Light- en zerodranken: betere diabetesmarkers

En dat is nog niet alles! De studie toont ook aan dat een hoge inname van light- en zerodranken geassocieerd is met een gunstiger profiel voor een aantal markers van het risico op diabetes. Een hogere inname van light- en zerodranken en een hogere inname van water zijn beide geassocieerd met lagere niveaus van insuline, het hormoon dat gestimuleerd wordt als reactie op de inname van suiker en koolhydraten. Een hogere inname van light- en zerodranken was geassocieerd met een lagere hoeveelheid van het eiwit HbA1c, een indicator van het gemiddelde suikergehalte in het bloed. Een hogere consumptie van light- en zerodranken was bovendien geassocieerd met een lagere insulineresistentie (een verhoogde insulineresistentie is een vroeg teken van een verhoogd risico op diabetes type 2).

Wat kunnen we hieruit besluiten? De consumptie van light- en zerofrisdranken is geassocieerd met gelijkaardige en zelfs betere effecten wat betreft de bloedsuikerspiegel en het diabetesrisico in vergelijking met water, in tegenstelling tot wat sommige studies beweren. “Deze gegevens suggereren dat light- en zerodranken (in aanvulling op de waterinname) een verstandige keuze kunnen zijn om de inname van suiker en koolhydraten onder controle te houden“, besluiten de auteurs.

Referentie: Leahy M et al. Nutrients 2017,9 (9),928 doi:10.3390/nu9090928