DOE DE TEST!

Zalig zoet, heerlijk hartig: onderzoek legt verschillende mechanismes bloot

Wie minder suiker eet, zal zoete smaken intenser waarnemen. Dat geldt ook voor zout. Waar de zin in zout na verloop van tijd echter afneemt, blijft de zin in zoet bestaan.

zalig-zoet-heerlijk-hartig-wetenschappelijke-bevindingen

Wie zoutarm eet, wordt gevoeliger voor zoute smaken. Na verloop van tijd wordt voedsel met weinig zout zo aantrekkelijker. Geldt die redenering echter ook voor zoet? Om het antwoord te vinden op deze vraag, deden onderzoekers een vijf maanden durende studie. Aan de studie namen mannen en vrouwen deel tussen 21 en 54 jaar die gewoon waren om dagelijks twee of meer suikerhoudende dranken te consumeren (1). Na een observatieperiode van een maand werden ze ingedeeld in twee groepen. De ene groep bleef de gebruikelijke hoeveelheid gesuikerde frisdrank consumeren. In de andere groep werd 40% van de calorie-inname uit suikers vervangen door vetten, eiwitten en complexe koolhydraten, en dit gedurende drie maanden. Tijdens de laatste maand mochten beide groepen zo veel suiker consumeren als ze wensten. Elke maand kregen de deelnemers een portie zoete vanillepudding en een drankje met aardbeiensmaak. Aan de hand van deze voedingsmiddelen werd nagegaan hoe intens de waarneming van de zoete smaak was, en hoe lekker de proefpersonen de zoete producten vonden.

De bevindingen werden gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition. Het bleek dat de proefpersonen in de groep met verminderde suikerinname de pudding en de aardbeiendrank als zoeter omschreven dan de personen uit de controlegroep. Als de proefpersonen zelf mochten kiezen hoeveel suiker ze wilden consumeren, was er geen verschil zichtbaar tussen de groepen. Met andere woorden: wie minder suiker eet, gaat na zo’n drie maanden zoete smaken intenser waarnemen. De voorkeur voor zoet blijft echter onveranderd.

Je kunt als het ware ‘afkicken’ van zout. Zoutarm eten heeft geen negatieve gevolgen voor het genot dat je ervaart. Zoals uit deze gegevens blijkt, gaat de redenering echter niet op voor suikers. De resultaten bieden inzicht in de rol van zoete smaken voor het plezier dat we ervaren bij het eten. Het toont ook aan dat laagcalorische zoetstoffen kunnen helpen om de suikerconsumptie te verminderen, terwijl de lekkere zoete smaak bewaard blijft.

1. Wise PM et al. Am J Clin Nutr. 2015 Nov 25. pii: ajcn112300. [Epub ahead of print]