Terug naar lijst

Zijn de zoetstoffen in light- en zerodranken veilig?

Dit is de 1e van een reeks vragen op een factsheet van de ICBA (International Council of Beverages Associations). Het document geeft duidelijke uitleg over laagcalorische zoetstoffen. Het – goed gedocumenteerde – antwoord op bovenstaande vraag lees je hier.

zoetstoffen-frisdranken-veilig

Zijn de laag- of niet-calorische zoetstoffen in dranken slecht voor de gezondheid? Als we sommige berichtgeving op het internet mogen geloven in elk geval wel. In werkelijkheid is bijna geen enkel ander ingrediënt ter wereld zo grondig onderzocht als de laag- en niet-calorische zoetstoffen die worden gebruikt in tal van voedingsmiddelen en dranken.

Honderden internationale studies laten zien dat deze stoffen absoluut niet schadelijk zijn voor de gezondheid. Ook de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) en de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) hebben het gebruik van laagcalorische zoetstoffen voor menselijke consumptie al meerdere keren bestudeerd en goedgekeurd. Het Gezamenlijk comité van deskundigen voor levensmiddelenadditieven van de FAO en de WGO sluit zich hier nadrukkelijk bij aan en erkent dat deze voedingsingrediënten veilig zijn en geen nadelige effecten hebben op de gezondheid.

 

Referentie
International Council of Beverages Associations – Fact Sheet Low-calorie Sweeteners – http://www.icba-net.org/key-topics/health-wellness/low-calorie-sweeteners/
Aanverwante artikels
niet-alle-studies-zijn-evenwaardig

Niet alle studies zijn evenwaardig!

Er bestaan veel verschillende soorten wetenschappelijke studies: van experimenten met proefdieren tot reviews van interventiestudies. Ze zijn echter niet allemaal evenwaardig. Voorzichtigheid is dus geboden vooraleer we conclusies trekken!

sucres-edulcorants-FIEB

Suiker, zoetstoffen en de smaak ‘zoet’: het debat

‘Zoet’ is de enige smaak waarop iedereen overal ter wereld vanaf de geboorte dol is. Nochtans is deze smaak het mikpunt van heel wat kritiek, of hij nu afkomstig is van suiker of van zoetstoffen met lage calorische waarde.

diabetes-gewoontes-gezin

Diabetes: goede gewoontes voor het hele gezin

In 2018 en 2019 staat Werelddiabetesdag in het teken van het gezin. Zo wil men eraan herinneren dat het aanbevolen en optimale voedingspatroon van een diabetespatiënt gunstig kan zijn voor het hele gezin.