DOE DE TEST!

Zijn de zoetstoffen in light- en zerodranken veilig?

Dit is de 1e van een reeks vragen op een factsheet van de ICBA (International Council of Beverages Associations). Het document geeft duidelijke uitleg over laagcalorische zoetstoffen. Het – goed gedocumenteerde – antwoord op bovenstaande vraag lees je hier.

zoetstoffen-frisdranken-veilig

Zijn de laag- of niet-calorische zoetstoffen in dranken slecht voor de gezondheid? Als we sommige berichtgeving op het internet mogen geloven in elk geval wel. In werkelijkheid is bijna geen enkel ander ingrediënt ter wereld zo grondig onderzocht als de laag- en niet-calorische zoetstoffen die worden gebruikt in tal van voedingsmiddelen en dranken.

Honderden internationale studies laten zien dat deze stoffen absoluut niet schadelijk zijn voor de gezondheid. Ook de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) en de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) hebben het gebruik van laagcalorische zoetstoffen voor menselijke consumptie al meerdere keren bestudeerd en goedgekeurd. Het Gezamenlijk comité van deskundigen voor levensmiddelenadditieven van de FAO en de WGO sluit zich hier nadrukkelijk bij aan en erkent dat deze voedingsingrediënten veilig zijn en geen nadelige effecten hebben op de gezondheid.

 

Referentie
International Council of Beverages Associations – Fact Sheet Low-calorie Sweeteners – http://www.icba-net.org/key-topics/health-wellness/low-calorie-sweeteners/