DOE DE TEST!

Zoetstoffen helpen calorie-inname en zin in zoet te verminderen

Zo concluderen de experten op het jongste symposium van de International Sweeteners Association (ISA), georganiseerd in het kader van het Europese Congres over Obesitas. Een overzicht van de drie belangrijkste boodschappen op basis van de recentste wetenschappelijke bevindingen op dit domein.

zoetstoffen-verminderen-calorie-inname

Als onderdeel van een totaalprogramma voor gewichtsverlies

Regelmatig laait in de media de discussie op over de plaats van zoetstoffen in onze voeding. Daardoor blijft de verwarring over hun gezondheidseffecten aanhouden. De drie experten die waren uitgenodigd op het ISA-symposium op 19 mei in Porto, zijn formeel: levensmiddelen met zoetstoffen zijn geen garantie voor gewichtsverlies. Ze moeten:

  • suikers vervangen,
  • onderdeel zijn van een totaalprogramma voor gewichtsverlies, dat een aangepast eetpatroon combineert met een dagelijkse portie lichaamsbeweging.

Wel matigen de wetenschappers het huidige negatieve discours door te wijzen op de wetenschappelijke bewijzen die zich blijven opstapelen en op de vele eendrachtige studies. Voor Dr John Sievenpiper (University of Toronto, Canada) suggereren de resultaten van die studies dat “laagcalorische zoetstoffen geassocieerd zijn met een positief effect op het verlagen van de suiker- en calorie-inname, en bijgevolg ook op het onder controle houden van het gewicht en de cardiometabole risico’s op lange termijn (diabetes …).”

Volgens de ISA wijzen alle onderzoeksconclusies in de richting van een positief effect voor laagcalorische zoetstoffen, dit in tegenstelling tot de twijfel die de media voortdurend zaait. Dat de media die spanning rond zoetstoffen in stand houdt, kan dus contraproductief zijn: het zet zoetstofgebruikers potentieel aan om weer naar suikers te grijpen.

De Wereldgezondheidsorganisatie benadrukt echter al jaren nadrukkelijk hoe belangrijk het is om de wereldwijde suikerconsumptie te beperken, vooral door de negatieve impact van suikers op het gewicht en op zwaarlijvigheid.

Zoetstoffen zetten niet aan tot meer eten

De controverse wordt ook gevoed door het effect van lightdranken op de calorie-inname, in vergelijking met water. Doorgaans wordt water voorgesteld als dé drank ter vervanging van gesuikerde dranken. Dr Marc Fantino (Université de Bourgogne) en zijn Franse team onderzochten het effect van lightdranken op de voedselinname bij 164 mannen en vrouwen die regelmatig lightdranken consumeerden (660 ml/dag) of alleen water dronken.

Uit het experiment bleek dat de consumptie van lightdranken (die laagcalorische zoetstoffen bevatten, zoals aspartaam, sucralose en stevia) op korte en lange termijn de voedselconsumptie niet stimuleert en de calorie-inname niet vergroot, in vergelijking met de consumptie van water. Voor Dr Fantino zijn deze resultaten dan ook in tegenspraak met de claims die laagcalorische zoetstoffen en lightdranken de rol van zondebok toeschrijven in de verhoging van voedsel- en calorie-inname die mogelijkerwijs de ontwikkeling van zwaarlijvigheid en type 2-diabetes zouden bevorderen.

Zoetverslaving verminderen

De preliminaire resultaten die Dr Charlotte Hardman (University of Liverpool) voorstelde, druisen in tegen een ander cliché over laagcalorische zoetstoffen. Deze studie toont in het bijzonder dat:

  • niet-gebruikers van zoetstoffen meer calorieën consumeren als ze door een onweerstaanbare drang naar suiker worden overvallen,
  • gebruikers van zoetstoffen dat gedrag niet volgen.

Deze resultaten wijzen erop dat het gebruik van zoetstoffen een strategische zet is, die kan bijdragen tot een vermindering van de zoetverslaving en tot een significante daling van de calorie-inname bij een dwangmatige aandrang om te snoepen.

De studie belicht nog een ander interessant aspect van de inspanningen tot gewichtscontrole. De consumptie van lightdranken wordt namelijk ook gelinkt aan bepaalde motivaties, die niet voorkomen bij niet-gebruikers. Bepaalde determinerende criteria rechtvaardigen de consumptie van lightdranken:

  • een grotere bezorgdheid om het lichaamsgewicht,
  • de perceptie van een aangename smaak in de mond,
  • een betere controle van de honger en het lichaamsgewicht.

Voor Dr Hardman kan de consumptie van lightdranken de gebruikers helpen om eventueel botsende doelstellingen toch op één lijn te krijgen: je gewicht onder controle houden én blijven genieten van lekker eten …

Meer informatie? Download dit document.

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?