DOE DE TEST!

Zoetstoffen om eetdrang onder controle te houden

Een nieuwe studie onderzocht hoe laagcalorische zoetstoffen worden gepercipieerd en gebruikt. Uit de resultaten blijkt dat gebruikers van laagcalorische zoetstoffen vinden dat ze hun drang naar bepaalde voedingsmiddelen beter onder controle helpen te houden.

zoetstoffen-eetdrang-controleren

De meningen over laagcalorische zoetstoffen verschillen en meestal is die mening afhankelijk van het feit of die persoon ze consumeert. Dat is de eerste vaststelling van nieuwe onderzoeken die dr. Charlotte Hardman en haar team deden aan de universiteit van Liverpool. De belangrijkste resultaten kunnen geraadpleegd worden op www.foodnavigator.com. Frequente gebruikers zijn positief over de smaak van laagcalorische zoetstoffen, terwijl niet-gebruikers de smaak niet appreciëren en denken dat laagcalorische zoetstoffen gelinkt zijn aan gezondheidsproblemen. Dr. Hardman benadrukt dat er een opvallend scepticisme tegenover zoetstoffen heerst, hoewel er weinig bewijsmateriaal is voor mogelijke negatieve gevolgen voor de gezondheid. “Er heerst een heel negatieve perceptie die niet overeenkomt met de wetenschappelijke bewijzen”, aldus dr. Hardman.

Zorgen zoetstoffen voor een verminderde eetlust?

De studie stelt vast dat de deelnemers die frequent laagcalorische zoetstoffen consumeren, een hogere BMI hebben en hun calorie-inname willen beperken. De onderzoekers hebben bij die regelmatige gebruikers uitgebreid het verband bestudeerd met laagcalorische zoetstoffen. Een van de argumenten om te kiezen voor laagcalorische zoetstoffen is dat ze gezien worden als hulpmiddel om de eetlust te onderdrukken en bijgevolg om bepaalde voedingsdoelstellingen te bereiken, zoals energiebeperking. Een belangrijke vaststelling is volgens Charlotte Hardman dat dat niet ten koste van het eetplezier gaat. Integendeel: uit het onderzoek blijkt net dat frequente gebruikers van laagcalorische zoetstoffen het fijn vinden om op die manier te proberen een doelstelling van gewichtsverlies te bereiken.

Helpen lightdranken om de calorie-inname te beperken?

Vervolgens wilden de onderzoekers weten of het klopt dat laagcalorische zoetstoffen de calorie-inname kunnen beperken. Daarom deden ze een experimentele studie waarbij de deelnemers verschillende voedingsmiddelen voorgeschoteld kregen. Sommigen konden kiezen voor suikervrije dranken met laagcalorische zoetstoffen, anderen niet. Uit het experiment is gebleken dat wanneer er geen light- of zerodranken beschikbaar zijn, frequente gebruikers van laagcalorische zoetstoffen meer calorieën consumeren. Ze verklaarden bovendien dat ze hun calorie-inname minder goed onder controle konden houden en zich schuldiger voelden.

De onderzoekers maken nu plannen voor een langetermijnstudie om gedurende meerdere jaren bij een grote groep na te gaan welke effecten de consumptie van laagcalorische zoetstoffen heeft.

Bron: https://www.foodnavigator.com/Article/2018/10/18/Artificial-sweeteners-help-cut-calories-and-control-cravings-Researchers

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?