DOE DE TEST!

Zwangerschapsdiabetes bij 1 op 7 geboortes

2 op de 5 vrouwen met diabetes zijn in de vruchtbare leeftijd. Dat zijn ruim zestig miljoen vrouwen wereldwijd. De International Diabetes Federation (IDF) wijdde in 2017 een volledige campagne aan dit gevoelige onderwerp, waarbij ook discriminatie een rol speelt. Deze infografiek legt uit wat er op het spel staat.

zwangerschapsdiabetes

Diabetes is op wereldschaal de negende sterfteoorzaak bij vrouwen en zorgt elk jaar voor 2,1 miljoen overlijdens. Vrouwen met diabetes ondervinden bovendien moeilijkheden om zwanger te worden en krijgen te maken met een problematische zwangerschap. Zonder planning voorafgaand aan de conceptie kunnen type 1- en type 2-diabetes leiden tot een significant hoger risico op sterfte en maternale en infantiele morbiditeit.

Vaak te weinig aandacht voor zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes (DMG) komt voor bij circa één op de zeven geboorten. Deze onderschatte aandoening vormt een ernstige bedreiging voor de gezondheid van moeder en kind. Veel vrouwen met DMG krijgen complicaties als gevolg van hun zwangerschap, zoals een hoge arteriële bloeddruk, baby’s met een hoog geboortegewicht en een moeilijke bevalling. Vrij veel vrouwen met DMG ontwikkelen later type 2-diabetes, wat weer andere complicaties en gezondheidskosten meebrengt. De stigmatisering en discriminatie van diabetespatiënten zijn vooral bij meisjes en vrouwen nadrukkelijk aanwezig. Zij dragen een dubbele discriminatielast door hun gezondheidstoestand en door de ongelijkheid in door mannen gedomineerde maatschappijen. Die ongelijkheden kunnen meisjes en vrouwen ontmoedigen om op zoek te gaan naar een diagnose en een behandeling, waardoor hun gezondheid er niet op verbetert.

Wat is de juiste werkwijze?

Het identificeren van hyperglycemie tijdens de zwangerschap, in combinatie met een goede beheersing van de glycemie tijdens de zwangerschap, kan de risico’s verminderen. Vrouwen in de vruchtbare leeftijd die aan pre-existente en bekende diabetes lijden, moeten advies krijgen vóór de conceptie. Daarnaast zijn een optimale prenatale zorg en de juiste postnatale aanpak noodzakelijk voor alle vrouwen met hyperglycemie tijdens de zwangerschap, of die nu het gevolg is van zwangerschapsdiabetes, niet-gediagnosticeerde hyperglycemie tijdens de zwangerschap of bestaande en bekende diabetes. Vrouwen met hyperglycemie tijdens de zwangerschap kunnen hun glycemiegehalte onder controle houden dankzij een gezonde voeding, een lichte vorm van lichaamsbeweging en het opvolgen van de glycemie. In bepaalde gevallen kunnen ook insuline of orale geneesmiddelen worden voorgeschreven. Laagcalorische zoetstoffen mogen in alle veiligheid worden ingenomen tijdens de zwangerschap.

De oplossingen staan voorgesteld in deze infografiek van de International Diabetes Federation.

Bron
http://www.worlddiabetesday.org/resources/infographics/115:1-in-7-births-affected-by-gestational-diabetes.html Consulté le 8 février 2018.

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?