DOE DE TEST!

Is het erg dat ik als sporter te veel weeg?

sporten-overgewicht

Overgewicht wordt vastgesteld op basis van de Body Mass Index. Voor sporters met een grote spiermassa moet de interpretatie van de resultaten echter worden aangepast.

Om te bepalen of een persoon overgewicht of obesitas heeft, wordt de Body Mass Index (BMI) gebruikt. De BMI wordt berekend op basis van het gewicht en de lengte.

De BMI houdt echter geen rekening met de samenstelling van ons lichaam. Op de weegschaal kunnen we 1 kg vet of 1 kg spiermassa niet van elkaar onderscheiden. De BMI kan een te grote vetmassa detecteren wanneer de spiermassa niet of nauwelijks verandert. Voor sporters met sterk ontwikkelde spieren is de BMI echter niet meer relevant, omdat het systeem geen onderscheid maakt tussen spier- en vetmassa. Nochtans is een grote spiermassa wel gezond, in tegenstelling tot een grote vetmassa. Daarom hebben heel wat gespierde sporters een BMI die overeenstemt met overgewicht, terwijl ze in werkelijkheid geen te grote vetmassa hebben.

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?