DOE DE TEST!

Hoe ga je de lockdownkilo’s te lijf?

Telewerken, snoepen, comfortfood: de coronapandemie is geen vriend van je lijn. Hoe gaan we de strijd aan met die ‘COVID-kilo’s’?

confinement-kilos-sous-controle

Vroeger had één op de twee volwassenen in België al last van overgewicht, en de coronapandemie heeft die cijfers geen goed gedaan … Terwijl sommige mensen in deze tijd nóg meer belang hechten aan gezonde voeding, zagen vele anderen de kilo’s erbij vliegen sinds de eerste lockdown. Hoe komt dat? De toegenomen sedentaire levensstijl is een van de boosdoeners, maar er zijn nog andere zaken die ons de das omdoen. Bovendien is het bekend dat stress de voedselinname kan verhogen. Stress verhoogt namelijk de aantrekkingskracht van zoete en calorierijke voedingsmiddelen, die worden gegeten als comfortfood. We geven je graag enkele tips om die coronakilo’s te bestrijden!

De calorieën verdunnen

Het is geen hogere wiskunde of magie … Om je gewichtstoename tegen te gaan of overbodige kilo’s te verliezen, moet je aantal ingenomen calorieën lager zijn dan je aantal verbrande calorieën. Dat mag dan wel simpel zijn in theorie, de moeilijkheid bestaat erin om minder calorieën te eten, maar toch te blijven eten. Een dieet waarbij je bijna niets mag eten of heel veel honger lijdt, is op lange termijn immers niet vol te houden.

Daarom is het raadzaam om bij je voedingskeuzes rekening te houden met de energiedichtheid, d.w.z. de hoeveelheid calorieën per 100 g of 100 ml voedsel: hoe lager dat cijfer, hoe meer een bepaald voedingsmiddel helpt om je calorie-inname te verminderen zonder jezelf uit te hongeren.

Zo kun je de energiedichtheid van je voeding verminderen:

  • Vermijd vetrijke of suikerrijke voedingsmiddelen
  • Eet veel groenten, zowel rauw als gekookt
  • Geef de voorkeur aan voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels: peulvruchten, volkorengranen, bruin of volkorenbrood …
  • Drink water, koffie, thee of suikervrije light- en zerodranken in plaats van drankjes met suiker
  • Vervang in gerechten suiker door zoetstof en zorg ervoor dat je dat niet compenseert met meer vet.

Hoeveel calorieën vermijd ik door zoetstoffen te gebruiken? Je vindt het antwoord in deze infografiek!

Honger of zin?

Ken je het verschil tussen honger en zin? Honger is een echte behoefte aan voedsel, terwijl zin het verlangen is om te eten, terwijl je niet noodzakelijk honger hebt. We hebben echter de neiging om die twee door elkaar te halen. Als je drie hoofdmaaltijden per dag eet, is het niet mogelijk om tussen de maaltijden door écht honger te hebben. Tussendoor eten doe je dus omdat je zin hebt, niet omdat het fysiologisch gezien noodzakelijk is om te eten. Veel mensen zwichten bijvoorbeeld omdat ze zin hebben in iets zoets. In dat geval helpen zoetstoffen de schade te beperken, omdat ze je laten genieten van een zoete smaak, zonder de nadelen van suiker.

Welke invloed hebben zoetstoffen op onze eetlust? Bekijk de video

Bewegen

Lichaamsbeweging is een geweldige manier om meer calorieën te verbranden. Dat kan door regelmatig te sporten, maar ook door beweging in te bouwen in je dagelijkse leven en een zittend leven tegen te gaan. Alle vormen van fysieke activiteit zijn goed, binnen en buiten: trappenlopen, wandelen, sporten, actieve spelletjes …

Wees je er wel bewust van dat je met lichamelijke activiteit weliswaar calorieën verbrandt, maar dat er ook een keerzijde is: je lichaam zal proberen de verbruikte calorieën terug te verdienen. Hoe? Door meer te eten. Pas dus op dat je meer beweging niet gaat compenseren door meer te eten!

Lees ook: Lockdown, hoe zorg je voor voldoende lichaamsbeweging?

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?