DOE DE TEST!

Bietensap voor gezonde tanden bij sporters?

Sporters consumeren vaak veel koolhydraten om hun energie op peil te houden. Dat kan echter gevolgen hebben voor de gezondheid van hun tanden. Bietensap zou kunnen helpen om die effecten tegen te gaan.

jus-betterave-pour-dents-sportifs

Koolhydraten (in zetmeelhoudende producten als pasta, brood, aardappelen enz.) en suikers (in fruit, suikerhoudende dranken, sportdranken enz.) zijn een brandstof bij uitstek voor sporters. Alleen lopen sportievelingen hierdoor een hoger risico op tandcariës …

Hoe koolhydraten je tanden aantasten

Suikers staan erom bekend dat ze de ontwikkeling van tandcariës in de hand werken. Dat geldt echter niet voor laagcalorische zoetstoffen, die dus interessant zijn voor je mond- en tandgezondheid als ze suikers vervangen. Hoe werken suikers tandcariës in de hand? Onder invloed van micro-organismen die van nature in de mond aanwezig zijn, worden suikers omgezet in zuur. Die zuurheid bevordert de demineralisatie van het tandglazuur en daarmee ook het proces van tandcariës. Maar niet alleen suikers spelen daarbij een rol. Ook zetmeelhoudende producten kunnen in de mond worden afgebroken tot suikers en dus meewerken aan het ontstaan van gaatjes.

Lees ook: Wat is het verschil tussen ‘zonder suiker’ en ‘zonder toegevoegde suikers’?

Bietensap om zuurheid te neutraliseren

Bietensap is bekend bij sporters omdat het de verwijding van de bloedvaten kan stimuleren en zo de bloedtoevoer naar de spieren tijdens de inspanning kan verhogen. Dat effect is toe te schrijven aan het hoge gehalte aan nitraten. Nitraten vind je ook in andere groenten en dan vooral in groene bladgroenten (sla, spinazie, kool enz.), maar wel in kleinere hoeveelheden.

Nu hebben Schotse onderzoekers nog een ander effect van bietensap aangetoond: het zou de stijging van de zuurgraad van speeksel neutraliseren die optreedt na het drinken van een energiedrank voorafgaand aan de inspanning. Dat effect is aangetoond voor 140 ml bietensap, maar niet voor dezelfde hoeveelheid nitraatarm bietensap of voor dezelfde hoeveelheid water.

Referentie : Burleigh M C et al. Plos ONE. Published : December 15,2020.

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?