DOE DE TEST!

Week van de Diëtist: de eerste 1000 dagen

Van 16 tot 22 maart 2020 organiseren diëtisten die lid zijn van de VBVD heel wat gratis acties. Het thema van dit jaar is ‘de eerste 1000 dagen’: van de conceptie tot de leeftijd van 2 jaar.

De Week van de Diëtist vindt ieder jaar in maart plaats. De bedoeling is het beroep van diëtist in al zijn facetten beter bekend te maken bij het grote publiek. Diëtisten die lid zijn van de VBVD (Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten) organiseren tal van gratis activiteiten in ziekenhuizen, privépraktijken, woonzorgcentra, conferentieruimtes enzovoort. Dit jaar is het centrale thema ‘de eerste 1000 dagen’. Dit concept, gelanceerd door UNICEF, bestrijkt de periode vanaf de conceptie, over de zwangerschap, tot en met de eerste 2 levensjaren.

Zin in zoet tijdens de zwangerschap

We weten dat deze periode heel belangrijk is voor de ontwikkeling van het kind en voor de gezondheid van de volwassene die hij of zij zal worden. De voeding in de eerste levensjaren en de voeding van de moeder tijdens de zwangerschap spelen een belangrijke rol in de harmonieuze ontwikkeling van de foetus en de pasgeboren baby. Sommige vrouwen hebben tijdens de zwangerschap erg veel zin in zoet eten. Soms is die hunkering naar zoet maar moeilijk onder controle te houden. Als je naar fruit grijpt als tussendoortje, is er niet zoveel aan de hand. Maar vet en zoet eten laat je beter staan, om te voorkomen dat je te veel aankomt tijdens de zwangerschap. Het advies van een diëtist(e) is in dit opzicht erg nuttig.

Lees hier hoe je suikerarm én lekker kunt eten.

Wat is zwangerschapsdiabetes?

Deze aandoening wordt ook wel zwangerschapssuiker genoemd. Bij zwangerschapsdiabetes stijgt de bloedsuikerspiegel tegen het einde van het tweede en derde trimester. De aandoening is meestal van voorbijgaande aard en verdwijnt doorgaans na de bevalling. Vrouwen die tijdens de zwangerschap deze aandoening ontwikkelen, lopen wel meer kans om later in het leven type 2-diabetes te krijgen. Bij zwangerschapsdiabetes is het extra belangrijk om goed te letten op toegevoegde suikers. Gevarieerde eten en regelmatig bewegen zijn de beste manieren om zwangerschaps-diabetes te voorkomen.

Lees ook: Mag je zoetstoffen gebruiken tijdens de zwangerschap?

De eerste levensmaanden

Moedermelk is uiteraard de beste keuze voor een pasgeboren baby. De WHO raadt aan om tijdens de eerste 6 levensmaanden uitsluitend borstvoeding te geven. Wanneer borstvoeding niet mogelijk of gewenst is, is speciale flesvoeding voor zuigelingen het enige alternatief. Alle pasgeboren baby’s hebben van nature een voorkeur voor zoete smaken. Dat vinden ze lekker. Jonge kinderen doe je dan ook gemakkelijk plezier met zoetigheid. Maar ook hier geldt: wees voorzichtig! Te veel suiker kan ervoor zorgen dat je kind te zwaar wordt. Het is beter om al vanaf de eerste levensmaanden te letten op toegevoegde suikers.

Lees ook: Waarom zijn we gek op zoet?

Meer informatie over de Week van de Diëtist!

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?