DOE DE TEST!

Waarom zijn we gek op zoet?

Onze drang naar zoet is aangeboren en universeel. Bovendien is die drang zelfs nuttig! Je hoeft je dus niet schuldig te voelen omdat je van zoet houdt, maar let wel op voor een te hoge suikerconsumptie …

waarom-drang-naar-zoet

Van bij de geboorte voelen alle mensen ter wereld zich aangetrokken tot zoet. Daar kunnen we trouwens niets aan veranderen, want die voorkeur is aangeboren en erfelijk bepaald. Vanaf de geboorte speelt onze drang naar een zoete smaak een belangrijke rol in de selectie van voedingsmiddelen, te beginnen bij de moedermelk. Van alle smaken (zoet, zout, zuur, bitter of umami) tovert enkel zoet een glimlach tevoorschijn op het gezicht van een baby, terwijl de andere smaken gegarandeerd voor een grimas zorgen. Die aantrekking tot zoet en afstoting van bitterheid wordt gezien als het resultaat van een natuurlijke evolutie waardoor het kind energiebronnen leert aanvaarden en een afkeer ontwikkelt voor giftige substanties, die vaak bitter zijn. Toch zijn we niet alleen gek op zoetigheid om fysiologische redenen: zoet is ook een bron van plezier!

Hoe evolueert onze drang naar zoet doorheen het leven?

De drang naar zoet blijft heel ons leven aanwezig, maar neemt af bij volwassenen en ouderen. De aantrekking is het sterkst aanwezig tijdens de kindertijd en moet het jonge lichaam naar energierijke voedingsmiddelen leiden. Tijdens de kindertijd is er immers een grote behoefte aan energie, die enorm belangrijk is voor de groei van het kind. Wel evolueert de aantrekking tot zoet bij iedereen op een andere manier. Verschillen op volwassen leeftijd kunnen dan ook deels verklaard worden door genetische verschillen.

Een zoete smaak zonder calorieën

Hoewel zoet in de smaak valt, zal een overdreven suikerconsumptie leiden tot een te hoge energie-inname, die gewichtstoename en obesitas bevordert. Verschillende gezondheidsinstanties raden dan ook aan om de consumptie van suikers te beperken. Die beperking van toegevoegde suikers heeft geleid tot heel wat onderzoek en de ontwikkeling van zoete alternatieven zonder invloed op het suikergehalte in het bloed en de calorie-inname: laagcalorische zoetstoffen. Zulke zoetstoffen maken het eenvoudiger om onze suikerconsumptie te beperken en tegelijkertijd te blijven genieten van een zoete smaak. Er bestaan ook tal van bereidingen die zijn afgestemd op het gebruik van laagcalorische zoetstoffen, waardoor suiker tegenwoordig deels of volledig vervangen kan worden zonder in te boeten op smaak! Scrol voor wat inspiratie zeker eens door onze recepten.

Raadpleeg de nieuwe brochure van ISA (International Sweeteners Association) voor meer informatie over laagcalorische zoetstoffen, hun functie en voordelen.

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?