Terug naar lijst

Diabetes: goede gewoontes voor het hele gezin

In 2018 en 2019 staat Werelddiabetesdag in het teken van het gezin. Zo wil men eraan herinneren dat het aanbevolen en optimale voedingspatroon van een diabetespatiënt gunstig kan zijn voor het hele gezin.

diabetes-gewoontes-gezin

‘Diabetes belangt alle gezinnen aan.’ Dat is het leidmotief van de volgende Werelddiabetesdag, die de Internationale Diabetesfederatie jaarlijks organiseert op 14 november. Diabetes type 2 kent een explosieve groei, die voornamelijk te wijten is aan de al even explosieve toename van overgewicht. Overgewicht is immers de belangrijkste risicofactor voor diabetes type 2. Een gezonde levensstijl zou liefst 80% van de gevallen kunnen voorkomen. Beter eten en meer bewegen is de boodschap: twee zaken die belangrijk zijn voor het hele gezin!

10 voedingsdoelen voor het hele gezin

De voedingsdoelen voor diabetes type 2-patiënten hebben ook een gunstig effect voor de andere gezinsleden. Een van de belangrijkste doelen is namelijk het beperken van toegevoegde suikers. Laagcalorische zoetstoffen zorgen voor het behoud van een zoete smaak, zonder de klassieke toegevoegde suikers en calorieën. Beter eten betekent echter ook dat we meer moeten eten van bepaalde voedingsmiddelen met een interessant voedingsprofiel:

  • groenten en fruit
  • volkorengranen
  • noten en zaden
  • peulvruchten

Wat drank betreft, is het belangrijk om voornamelijk water en ongesuikerde dranken te drinken. Ten slotte is ook de context van de maaltijd van belang: het eten zelf voorbereiden, ongestoord (zonder schermen) en zonder haast samen aan tafel eten en daarbij het voedsel goed kauwen… Zo kan je je maaltijd beter evalueren en ervan genieten en voel je bovendien beter of je verzadigd bent!

Ontdek hier de infografiek ‘Diabetes & gezin’ met 10 voedingsdoelen!

Een woordje uitleg van Frederik Muylle, Manager Informatie bij de Diabetes Liga

“Uit onze recente ledenenquête blijkt dat naasten en gezinsleden een enorme bron van steun zijn voor veel personen met diabetes. Meedoen met een gezonde levensstijl, zoals samen actief zijn en gezond eten, speelt hierin een niet te onderschatten rol.“

Voor meer informatie over diabetes, surf naar www.diabetes.be of neem contact met de gratis Diabetes Infolijn (0800/96.333 of infolijn@diabetes.be).

Meer informatie over de Werelddiabetesdag: https://www.worlddiabetesday.org/

 

Aanverwante artikels
aspartame-sécurité-EFSA

Veiligheid van aspartaam opnieuw bevestigd

In haar zopas gepubliceerde definitieve advies heeft de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) geconcludeerd dat aspartaam veilig is voor menselijke consumptie. Dat advies is gebaseerd op een nieuw grootscheeps onderzoek dat alle twijfels over de veiligheid van aspartaam wegneemt. De aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) blijft ongewijzigd.

niet-alle-studies-zijn-evenwaardig

Niet alle studies zijn evenwaardig!

Er bestaan veel verschillende soorten wetenschappelijke studies: van experimenten met proefdieren tot reviews van interventiestudies. Ze zijn echter niet allemaal evenwaardig. Voorzichtigheid is dus geboden vooraleer we conclusies trekken!

aspartaam-lekker-zin-suiker

Zin in zoet en aspartaam. Compatibel?

We hebben een aangeboren voorkeur voor zoet. Wie veel gesuikerde producten eet, loopt echter het gevaar om te veel calorieën binnen te krijgen. Zoetstoffen zijn een alternatief, maar aan hun consumptie kleeft een aantal vooroordelen. Uitleg!