Terug naar lijst

Diabetes: goede gewoontes voor het hele gezin

In 2018 en 2019 staat Werelddiabetesdag in het teken van het gezin. Zo wil men eraan herinneren dat het aanbevolen en optimale voedingspatroon van een diabetespatiënt gunstig kan zijn voor het hele gezin.

diabetes-gewoontes-gezin

‘Diabetes belangt alle gezinnen aan.’ Dat is het leidmotief van de volgende Werelddiabetesdag, die de Internationale Diabetesfederatie jaarlijks organiseert op 14 november. Diabetes type 2 kent een explosieve groei, die voornamelijk te wijten is aan de al even explosieve toename van overgewicht. Overgewicht is immers de belangrijkste risicofactor voor diabetes type 2. Een gezonde levensstijl zou liefst 80% van de gevallen kunnen voorkomen. Beter eten en meer bewegen is de boodschap: twee zaken die belangrijk zijn voor het hele gezin!

10 voedingsdoelen voor het hele gezin

De voedingsdoelen voor diabetes type 2-patiënten hebben ook een gunstig effect voor de andere gezinsleden. Een van de belangrijkste doelen is namelijk het beperken van toegevoegde suikers. Laagcalorische zoetstoffen zorgen voor het behoud van een zoete smaak, zonder de klassieke toegevoegde suikers en calorieën. Beter eten betekent echter ook dat we meer moeten eten van bepaalde voedingsmiddelen met een interessant voedingsprofiel:

  • groenten en fruit
  • volkorengranen
  • noten en zaden
  • peulvruchten

Wat drank betreft, is het belangrijk om voornamelijk water en ongesuikerde dranken te drinken. Ten slotte is ook de context van de maaltijd van belang: het eten zelf voorbereiden, ongestoord (zonder schermen) en zonder haast samen aan tafel eten en daarbij het voedsel goed kauwen… Zo kan je je maaltijd beter evalueren en ervan genieten en voel je bovendien beter of je verzadigd bent!

Ontdek hier de infografiek ‘Diabetes & gezin’ met 10 voedingsdoelen!

Een woordje uitleg van Frederik Muylle, Manager Informatie bij de Diabetes Liga

“Uit onze recente ledenenquête blijkt dat naasten en gezinsleden een enorme bron van steun zijn voor veel personen met diabetes. Meedoen met een gezonde levensstijl, zoals samen actief zijn en gezond eten, speelt hierin een niet te onderschatten rol.“

Voor meer informatie over diabetes, surf naar www.diabetes.be of neem contact met de gratis Diabetes Infolijn (0800/96.333 of infolijn@diabetes.be).

Meer informatie over de Werelddiabetesdag: https://www.worlddiabetesday.org/

 

Aanverwante artikels
infografiek-diabetes-en-gezin

Diabetes & gezin

Diabetes belangt alle gezinnen aan. Dat is het leidmotief van de Werelddiabetesdag, die de Internationale Diabetesfederatie organiseert op 14 november. Ontdek onze infografiek over het thema “Diabetes & gezin”!

Les édulcorants basses calories sont associés à des apports caloriques plus faibles. Studies bij de mens tonen aan dat de totale consumptie van laagcalorische zoetstoffen wordt geassocieerd met een lagere calorie-inname.

Zorgen zoetstoffen ervoor dat we meer suiker eten?

Je hebt het misschien ook gelezen: een nieuwe studie zou aantonen dat zoetstoffen de zin in zoet versterken en zo obesitas in de hand werken. Een vaststelling die indruist tegen alle wetenschappelijke publicaties over het onderwerp. We gaan wat dieper in op de studie in kwestie.