DOE DE TEST!

Genieten van zoet zonder de calorieën: het heeft wel degelijk zin!

Kunnen genieten van die lekkere zoete smaak en tegelijk je calorie-inname beperken, heeft dat wel nut? Ja, niet alleen om de inname van suiker en calorieën onder controle te houden, maar ook – en dat is zeker niet onbelangrijk – om jezelf eens lekker te verwennen!

Zoet is de enige smaak die iedereen van bij de geboorte weet te waarderen. Die zoetigheid mag dan wel lekker zijn, maar het gehalte aan toegevoegde suikers in voedingsproducten en dranken moet onder controle blijven. Laagcalorische zoetstoffen zijn bedacht om de consumptie van suiker en calorieën te verminderen, maar toch te kunnen blijven genieten van de zoete smaak die we zo lekker vinden. De titel van een recent dossier van Test-Aankoop, “Zoetstoffen zijn niet beter dan suiker”, is beslist geen goede weergave van de werkelijkheid.

“Deze boodschap zaait verwarring bij mensen die hun suiker- en calorieverbruik willen verminderen, zonder daarom het genot van een zoete smaak te moeten opgeven. De boodschap steunt op geen enkel nieuw wetenschappelijk element, en mag geen afbreuk doen aan de veiligheid van voedingsmiddelen die zoetstoffen bevatten. Bovendien zijn de zoetstoffen, die worden gebruikt als suikervervanger, enkel toegestaan als ze veilig zijn voor de bevolking.”, zegt Magali Jacobs, diëtiste en Professor aan de Hogeschool Vinci. “In een aantal gevallen hebben kunstmatig gezoete producten wel degelijk een meerwaarde en kunnen ze een plaats hebben in een gezonde en evenwichtige voeding”, vervolgt Stijn Deceukelier, Directeur van de Vlaamse Diabetes Liga.

In de overgrote meerderheid van voedingsmiddelen zal het vervangen van de suiker door zoetstoffen inderdaad slechts een kleine calorievermindering opleveren, maar die vermindering kan tot 100% oplopen in light- en zerodranken die helemaal geen suikers bevatten. Een systematische review van de literatuur, die dit jaar werd gepubliceerd, bevestigt dat de consumptie van laagcalorische zoetstoffen, in het geheel beschouwd, leidt tot een lagere calorie-inname en bevorderlijk is voor gewichtsverlies. Een andere recente studie toont aan dat het vervangen van gesuikerde dranken door light- en zerodranken in het kader van een vermageringsprogramma leidt tot een significant gewichtsverlies. “Hoewel water nog steeds de aanbevolen drank bij uitstek is, bestaan er tegenwoordig meer objectieve argumenten die pleiten voor het gebruik van zoetstoffen om minder suikers te drinken en toch de zoete smaak te behouden, dan argumenten die in hun nadeel spreken”, aldus Magali Jacobs.