DOE DE TEST!

Laagcalorische zoetstoffen in nieuwe Britse voedingsaanbevelingen

In de ‘Eatwell Guide’, de nieuwe voedingsaanbevelingen van het Verenigd Koninkrijk, krijgen zoetstoffen een plaats als alternatief voor toegevoegde suikers in voedingsproducten, met name dranken.

britse voedselaanbevelingen eatwell guide

Gezien de razendsnelle opmars van zwaarlijvigheid en type 2-diabetes wereldwijd, en de aanbevelingen om de suikerconsumptie te verlagen blijken laagcalorische zoetstoffen een goede manier om de consumptie van suiker en calorieën te verminderen. De nieuwe Britse voedingsaanbevelingen, schematisch voorgesteld als delen van een bord die je moet vullen met de verschillende categorieën voedingsmiddelen, zijn bedoeld om het publiek eenvoudige boodschappen mee te geven over de samenstelling van een gezond eetpatroon, gesteund op wetenschappelijke bewijzen.

De gids moedigt met name de consumptie aan van fruit, groenten en volkorengranen, en vestigt de aandacht op de noodzaak om de hoeveelheid verzadigde vetten, zout en suiker te verlagen. Voedingsmiddelen en dranken die minder calorierijk zijn gemaakt dankzij zoetstoffen, vormen in dat opzicht een goede optie om de suikerinname te verlagen.

6 tot 8 glazen suikervrije drank per dag

Voor het eerst komt ook hydratatie specifiek aan bod in de Britse aanbevelingen. De nieuwe gids adviseert om dagelijks zes tot acht glazen te drinken, waaronder water, magere melk, thee, koffie, light- en zerodranken zonder suikers. Deze richtlijnen tonen de plaats van laagcalorische zoetstoffen aan als alternatief voor toegevoegde suikers in een evenwichtige en lekkere voeding, in het bijzonder als het gaat om dranken. De suiker- en calorievermindering is in light- en zerodranken zonder suikers immers het grootst vergeleken met de suikerhoudende tegenhanger, want ze bedraagt praktisch 100%.

Bekijk hoeveel calorieën je bespaart per gekozen type voedingsproduct.

Referentie : Public Health England. The Eatwell Guide, maart 2016.