DOE DE TEST!

Stevia-extract, de zoetstof die van suiker houdt

De zoetstof uit de steviaplant wordt steeds meer gebruikt, maar heel vaak in combinatie met suiker. Waarom? Dat is vooral een kwestie van smaak …

stevia-extract-zoetstof-suiker-houdt-692x315

Met behulp van laagcalorische zoetstoffen kun je de hoeveelheid suiker in voedingsmiddelen en dranken verminderen of zelfs helemaal weglaten. Niet alle zoetstoffen doen dat echter op dezelfde manier. De zoetstof gewonnen uit de steviaplant (Stevia rebaudiana), die eind 2011 werd goedgekeurd voor gebruik in de Europese Unie, wordt in steeds meer voedingsmiddelen verwerkt en is ook bruikbaar als tafelzoetstof.

Stevia is 200-300 maal zoeter dan suiker, maar smaakt niet precies hetzelfde, het heeft een lichte dropachtige nasmaak. Naast de gebruikte hoeveelheid heeft ook de context waarin de steviazoetstof wordt gebruikt, invloed op de smaak van het eindproduct (denk bijvoorbeeld aan de zuurgraad, de aanwezigheid van suikers enz.). De toegelaten hoeveelheid steviazoetstof voor dranken (70 tot 100 mg steviolglycosiden per liter, afhankelijk van de drank) volstaat niet om de zoete smaak te creëren van een traditionele gesuikerde frisdrank (met ongeveer 10% suiker).

In andere voedingsmiddelen, zoals fruityoghurt, wordt gebruikgemaakt van stevia-extract als aanvulling op de suikers die van nature aanwezig zijn in fruit. Stevia wordt dus omwille van de smaak vaak gebruikt in combinatie met suikers. Daarom bevatten, in tegenstelling tot lightfrisdranken met 0% suiker, dranken op basis van stevia-extract wèl suiker (en dus calorieën), maar in kleinere hoeveelheden dan dranken die uitsluitend met suiker zijn gezoet.

Door stevia-extract te gebruiken kan het suikergehalte in dranken met 30% worden verminderd. Juridisch gezien mag dan de vermelding ‘light’ of ‘suikerarm’ op het etiket worden gezet.

Alles over stevia in een oogopslag

Supersmoothie

Om het jaar goed te beginnen heeft onze culinaire blogster Marta Majewska – The Luscious Joys of Princess Misia! – een heus 'toverdrankje' voor jullie gebrouwen, boordevol antioxidanten en gezoet met stevia-extracten. Een drank met pit!

Lees meer

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?