Terug naar lijst

Wat is een gezond ontbijt?

Het ontbijt is de eerste maaltijd van de dag, maar daarom niet de minst belangrijke: het moet immers zorgen voor 20-25% van de totale dagelijkse energie-inname. Maar hoe ziet een evenwichtig ontbijt er eigenlijk uit?

gezond-evenwichtig-ontbijt-maaltijd-692x315

Het ontbijt moet een element bevatten uit 4 groepen voedingsmiddelen:

 • 1 zetmeelproduct: brood, ontbijtgranen (liefst volkoren)
 • 1 zuivelproduct of een met calcium verrijkt plantaardig alternatief
 • 1 stuk fruit, bij voorkeur vers of af en toe vruchtensap
 • 1 drankje: water, koffie, thee, kruidenthee …

De Wereld Diabetes Dag is een goede gelegenheid om eraan te herinneren dat voedingstips voor diabetespatiënten, met aandacht voor suikers en vetten, ook nuttig zijn voor iedereen die gezond is en dat wil blijven!

Daarom geven Vigez, de VBVD en de Diabetes Liga 10 tips:

 1. Eet op regelmatige tijdstippen.
 2. Sla geen maaltijden over.
 3. Gebruik dagelijks 3 hoofdmaaltijden met koolhydraten. Eventuele tussendoortjes en een laatavond snack met koolhydraten zijn mogelijks in te schakelen, maar afhankelijk van je therapie! Bespreek dit met je diëtist(e).
 4. Gebruik per maaltijdgroep iets uit elke laag van de voedingsdriehoek en respecteer hierbij de verhoudingen van de verschillende vakken van de voedingsdriehoek.
 5. Drink voldoende. Dagelijks is minstens 1,5 liter vocht noodzakelijk.
 6. Overleg eventueel alcoholgebruik met je arts of diëtist(e).
 7. Wees matig met zout en met het gebruik van vet, vooral verzadigd vet.
 8. Gebruik voldoende groenten.
 9. Neem regelmatig, voldoende lichaamsbeweging (beweging stimuleert de suiker- en vetverbranding en vermindert de insulinebehoefte!).
 10. Zorg voor een goed lichaamsgewicht.
Aanverwante artikels
zoetstoffen-verminderen-calorie-inname

Zoetstoffen helpen calorie-inname en zin in zoet te verminderen

Zo concluderen de experten op het jongste symposium van de International Sweeteners Association (ISA), georganiseerd in het kader van het Europese Congres over Obesitas. Een overzicht van de drie belangrijkste boodschappen op basis van de recentste wetenschappelijke bevindingen op dit domein.

aspartame - édulcorant- sécurité

De EAV bevestigt: aspartaam is veilig

Tijdens een conferentie van de Italiaanse Nutrition Foundation, die eerder deze week werd gehouden in Rome, verklaarden zowel de topwetenschapper van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) als een vooraanstaande levensmiddelen expert dat er geen enkele twijfel is over de veiligheid van aspartaam.