DOE DE TEST!

Wereld Diabetes Dag zet het ontbijt in het zonnetje

De Wereld Diabetes Dag op 14 november 2014 heeft als thema ‘Gezond leven en diabetes’. Dit jaar ligt de nadruk op het belang van een gezond ontbijt om de dag te beginnen.

wereld-diabetes-dag-ontbijt-in-het-zonnetje-692x315

De Wereld Diabetes Dag (WDD) wordt georganiseerd door de International Diabetes Federation (IDF) (1) en wil de aandacht vestigen op diabetes als ernstige en steeds toenemende bedreiging voor de gezondheid. Voor de periode 2014-2016 werd het thema ‘gezond leven en diabetes’ gekozen. Met zijn ondersteunende activiteiten in 2014 wil de IDF benadrukken hoe belangrijk het is om te dag te beginnen met een gezond ontbijt om diabetes type 2 te voorkomen. Gezond ontbijten helpt ook om alle soorten diabetes doeltreffend onder controle te houden en zo complicaties te voorkomen.

Ontbijt, wat denkt Laurent Crenier van ABD

Bijna 400 miljoen mensen lijden aan diabetes. De aandoening kost de gezondheidszorg zo’n 550 miljoen dollar“, zegt dr. Laurent Crenier, secretaris-generaal van de Association Belge du Diabète (ABD). “In meer dan 70% van de gevallen kan diabetes worden voorkomen of uitgesteld door een gezonde levensstijl. Het ontbijt is daar een onderdeel van”, vervolgt dr. Crenier. Gezond ontbijten vermindert inderdaad het risico op diabetes type 2 . Omgekeerd bestaat er een verband tussen niet ontbijten en gewichtstoename. “Overgewicht is één van de belangrijkste risicofactoren voor het ontstaan van diabetes type 2“, aldus dr. Crenier.

Ontbijt en zoetstoffen

Het gebruik van intensieve zoetstoffen in een evenwichtige voeding kan een interessante optie zijn om de calorie-inname en het suikergehalte in het bloed onder controle te houden, en toch te genieten van een lekkere zoete smaak.

Uit bezorgdheid over de kwaliteit van de informatie die over diabetes wordt verspreid, verleende de ABD onlangs haar steun aan het initiatief www.zoetstoffen.eu, een website die betrouwbare en gecontroleerde informatie over zoetstoffen biedt.

Bronnen:
1. De IDF overkoepelt meer dan 230 nationale diabetesverenigingen in 170 landen en gebieden.
2. Mekary R.A. et al., American Journal of Clinical Nutrition, 2012, 95(5), 1182–1189.

Wat is een gezond ontbijt?

Het ontbijt is de eerste maaltijd van de dag, maar daarom niet de minst belangrijke: het moet immers zorgen voor 20-25% van de totale dagelijkse energie-inname. Maar hoe ziet een evenwichtig ontbijt er eigenlijk uit?

Lees meer

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?