Indien de huidige trend zich doorzet, zal in België in 2030 zelfs 10% van de volwassenen aan de ziekte lijden. Misschien nog zorgwekkender is het feit dat in deze cijfers ook de patiënten opgenomen zijn die niet eens weten dat ze diabetes hebben.
Meer dan één type diabetes
De VDV benadrukt dat er verschillende soorten diabetes zijn. Diabetes type 1 en 2 zijn de meest voorkomende en van beide neemt type 2 het leeuwenaandeel (zo’n 95%) voor zich. Dit wordt ook wel ouderdomsdiabetes genoemd omdat die vroeger vooral voorkwam op oudere leeftijd, maar nu komt die ook toenemend voor op elke leeftijd. Bij type 1 produceert het lichaam door een ‘defect’ geen insuline meer. Dit heeft het lichaam nodig om suiker uit de voeding op te nemen.
Bij type 2 patiënten ontbreekt insuline niet (of toch niet op het ogenblik dat men ziek wordt) maar is hun lichaam ongevoelig voor het effect ervan, niet zelden door erfelijkheid of ongezonde levensstijl.
Preventie van en leven met diabetes
Het staat vast dat overgewicht (BMI (*) hoger dan 25) een risicofactor vormt voor het ontstaan van diabetes type 2. Overgewicht is een gevolg van een energie-inname die hoger ligt dan het verbruik en eens de ziekte vastgesteld, zal dit de toestand verergeren. ”Suikerziekte” wordt dus – anders dan vaak gedacht – veroorzaakt door veel meer factoren dan enkel een te grote suikerinname.
Mr. Deceukelier bevestigt dan ook het belang van gezond(er) eten en bewegen. Het is in dit verband dat hij een rol ziet voor zoetstoffen: ze zijn binnen een gezond en gevarieerd voedingspatroon een hulpmiddel om onze inname van voeding beter af te stemmen op ons verbruik.
Bron:
- Gebaseerd op een telefonisch onderhoud met Dhr. Stijn Deceukelier, directeur van de Vlaamse Diabetes Vereniging (VDV).
- Meer info op: http://www.diabetes.be