DOE DE TEST!

Zwangerschap: gewichtsbeheersing tegen diabetes

De mythe dat je voor 2 moet eten tijdens de zwangerschap, wordt gelukkig al lang ter discussie gesteld. Een nieuwe studie waarschuwt nu dat een te grote gewichtstoename bij toekomstige moeders mogelijk leidt tot een verhoogd risico op diabetes bij de kinderen.

zwangerschap-gewicht-voorkomen-diabetes

Chinese onderzoekers bestudeerden verschillende gezondheidsindicatoren (waaronder het gewicht voor de zwangerschap en na de bevalling) van 905 zwangere vrouwen en van hun kinderen op 7-jarige leeftijd. Bij de kinderen werden de bloeddruk, het gewicht, de lengte, de buik- en heupomtrek en de huidplooien gemeten. Daarnaast werd een orale glucosetolerantietest gedaan om het risico op diabetes na te gaan.

Gewichtstoename tijdens de zwangerschap beïnvloedt diabetesrisico

De auteurs verdeelden de vrouwen in drie categorieën op basis van hun gewichtstoename tijdens de zwangerschap: onvoldoende, normaal of overmatig volgens de richtlijnen van het Institute of Medicine uit 2009. Kinderen van vrouwen met een overmatige gewichtstoename bleken op 7-jarige leeftijd groter (1 cm) en zwaarder (gemiddeld 24,5 kg tegenover 22,6 kg) dan kinderen van vrouwen met een normale gewichtstoename (afhankelijk van het gewicht vóór de zwangerschap). Ook hadden ze een hoger vetpercentage, een grotere buikomtrek, een verhoogde bloeddruk en vertoonden ze vaker symptomen van insulineresistentie. Dat betekent dat hun lichaam minder goed op insuline reageert en dus minder in staat is om suiker om te zetten, wat een hoger risico op diabetes meebrengt. Opvallend is dat de kinderen van vrouwen met een te laag gewicht tijdens de zwangerschap ook een verhoogd risico op hypertensie en insulineresistentie vertonen.

Wat moet je van deze studie onthouden?

Deze resultaten stemmen overeen met eerdere studies en benadrukken hoe belangrijk gewichtsbeheersing tijdens de zwangerschap is voor het kind (maar ook om zwangerschapsdiabetes te voorkomen). Toch stelt deze studie geen oorzakelijk verband vast: er zijn geen bewijzen dat een overmatige gewichtstoename bij de moeder leidt tot diabetes bij het kind. Je moet namelijk ook rekening houden met andere factoren, zoals de voeding van het kind tijdens de eerste levensjaren. Om de baby de beste start te geven kan elke mama dus best haar eigen eet-, beweeg- en leefgewoontes optimaliseren.

Deze studie werd besproken op de website gezondheidenwetenschap.be.

Bron: Tam CHT et al. Diabetologia. Online gepubliceerd op 17 september 2018

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?