Terug naar lijst

Kun je allergisch zijn voor aspartaam?

Afdoende gegevens wijzen niet op een eventueel verband tussen aspartaam en allergische reacties.

allergie-aspartame

De term “allergie” duidt op een ongewenste reactie van het lichaam waarbij het immuunsysteem betrokken is.

Aspartaam wordt beschouwd als veilig voor alle personen, ook voor wie vatbaar is voor allergieën. De enige uitzondering hierop geldt voor mensen die lijden aan fenylketonurie (FKU) en bijgevolg een dieet arm aan bronnen van fenylalanine moeten volgen. Er zijn enkele geïsoleerde gevallen van netelroos of eczeem gedocumenteerd bij proefpersonen met een genetische aanleg voor allergieën, maar die symptomen konden nooit met zekerheid worden toegeschreven aan aspartaam.

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid, die de gegevens over aspartaam en allergie heeft geëvalueerd, verklaart dat overtuigende gegevens er niet op wijzen dat er een verband zou zijn tussen aspartaam en allergische reacties. De EFSA sluit evenwel de mogelijkheid niet uit dat sommige personen in zeldzame gevallen vatbaar zouden kunnen zijn voor allergische reacties na de inname van aspartaam.

Aanverwante vragen
zoetstoffen-in-cijfers

Zoetstoffen: hoe de weg vinden?

Op de markt zijn heel wat zoetstoffen beschikbaar, en vaak ook een combinatie van diverse zoetstoffen. Dit laatste zorgt ervoor dat een product verkregen wordt dat eenvoudig te gebruiken is, en waardoor vaak een 1:1 vervanging van suiker mogelijk is. Een overzicht.

sucres-rapides-sucres-lents

Trage of snelle suikers?

Heb je al gehoord van de glycemische index? Het is een term die aangeeft hoe snel suikers worden opgenomen in het lichaam.