DOE DE TEST!

Hoe veilig zijn laagcalorische zoetstoffen werkelijk?

Laagcalorische zoetstoffen, zoals stevia, sucralose en aspartaam komen in tal van producten voor en je kan er ook zelf mee aan de slag in de keuken. Nochtans bestaat er veel verontrustende berichtgeving over. Wist je dat elke zoetstof gecontroleerd en bestudeerd wordt alvorens op de markt te komen? Een overzicht van het proces.

adi-dja

Zoetstoffen staan sinds meerdere jaren in de schijnwerpers, met zowel voor- als tegenstanders. Zijn ze schadelijk voor de gezondheid? Veroorzaken ze kanker of overgewicht? Het bestaande wetenschappelijke onderzoek toont aan dat deze beweringen niet gestaafd zijn. Laagcalorische zoetstoffen zijn veilig voor gebruik, zolang de Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) niet overschreden wordt. Zoetstoffen verschijnen namelijk niet zomaar in winkelrekken. Het vastleggen van de ADI is een deel van het proces dat hieraan voorgaat.

Alle laagcalorische zoetstoffen op de markt zijn veilig

Elk nieuw voedingsadditief ondergaat een grondig proces alvorens op de markt te komen. Ze worden pas goedgekeurd wanneer er voldoende bewijs is om ze veilig te verklaren. Voor deze goedkeuring worden ze eerst onderworpen aan wetenschappelijk onderzoek. Vervolgens wordt dit onderzoek beoordeeld door onafhankelijke nationale en internationale instanties.

In de Europese Unie gebeurt de wetenschappelijke beoordeling van zoetstoffen door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). De EFSA beoordeelt elke zoetstof op basis van meerdere wetenschappelijke onderzoeken, tot wel honderden studies. Deze moeten aan verschillende kwaliteitsvereisten voldoen en door diverse wetenschappers meermaals kunnen worden herhaald. Dit uitvoerige goedkeuringsproces kan wel meerdere jaren in beslag nemen.

Ook het Gezamenlijk Comité voor Levensmiddelenadditieven (Joint Expert Committee on Food Additives of JECFA) van de Food and Agriculture Organisation of the United Nations (FAO) en de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) bestuderen de verschillende zoetstoffen.

Welke zoetstof kies je best?

Zoetstoffen voor warme bereidingen

Zoetstoffen voor een glanzend effect  

Veiligheid is een kwestie van hoeveelheid

Elk ingrediënt en elke stof, hoe natuurlijk ook, kan gevaarlijk zijn vanaf een bepaalde hoeveelheid. Neem bijvoorbeeld het mineraal ijzer. Ijzer is essentieel voor de gezondheid, toch is het in extreme hoeveelheden toxisch voor het lichaam. Dergelijke toxische hoeveelheden worden echter zelden tot nooit waargenomen, zeker niet met een gevarieerd voedingspatroon. Een persoon van 60 kg zou al meer dan 600 mg ijzer moeten innemen op een dag. Dit komt bijvoorbeeld overeen met 40 kg runderentrecôte op één dag.

Voor alle laagcalorische zoetstoffen is onderzocht welke hoeveelheid we levenslang dagelijks in alle veiligheid kunnen innemen. Dit wordt de Aanvaardbare Dagelijkse Inname of ADI genoemd. Deze bovengrens heeft betrekking tot een levenslange dagelijkse inname, niet over een eenmalige consumptie. Het is een waarde die wereldwijd wordt gebruikt, uitgedrukt in milligram per kilogram lichaamsgewicht. Hoe hoger je lichaamsgewicht, hoe hoger de bovengrens voor een veilige consumptie. Een Belgisch consumptieonderzoek heeft aangetoond dat volwassenen ruimschoots onder de ADI voor zoetstoffen blijven, ook wie vaak lightproducten consumeert1.

Alles over de ADI in onze infografiek! Hier downloaden!

Respecteer jij de ADI? Doe de test!

Zijn er voordelen verbonden aan het gebruik van zoetstoffen?

Men kan zich de vraag stellen waarom laagcalorische zoetstoffen überhaupt gebruikt worden. Het antwoord is eenvoudig: laagcalorische zoetstoffen hebben voordelen voor de gezondheid. Wist je trouwens dat elk additief een bewezen nut moet hebben? Dit maakt deel uit van het bovenvermelde goedkeuringsproces.

Voor laagcalorische zoetstoffen is het voordeel duidelijk: ze hebben een zoete smaak maar bevatten geen suikers. Daarom worden ze vaak gebruikt ter vervanging van (een deel van) suiker, in voedingsmiddelen en in recepten.

  • Zoetstoffen dragen bij aan een gezond lichaamsgewicht
  • Zoetstoffen zijn tandvriendelijk, ze dragen bij aan het behoud van de mineralisatie van de tanden
  • Zoetstoffen hebben geen invloed op de bloedsuikerspiegel of glycemie.  Dit wil zeggen dat ze ook veilig zijn voor personen met diabetes

Soms wordt er gezegd dat natuurlijke zoetstoffen beter zijn dan kunstmatige zoetstoffen, is dat zo?

(1) Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV), Belgische peiling naar de inname van zoetstoffen, december 2010.

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?