Terug naar lijst

Vormt aspartaam een gevaar voor de hersenen?

Neen. Aspartaam is veilig en vormt geen enkel gevaar voor de hersenen.

L’aspartame présente-t-il un danger pour le cerveau ?

Neen, aspartaam is veilig en vormt geen enkel gevaar voor de hersenen. Dat is nogmaals bevestigd in de volledige herbeoordeling van aspartaam die de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) onlangs heeft laten uitvoeren.

De experts hebben het potentiële risico dat aspartaam schade aan de genen of kanker zou veroorzaken volledig uitgesloten. Daarnaast concludeerden de experts van de EFSA dat aspartaam niet schadelijk is voor de hersenen of het zenuwstelsel, en dat het geen invloed heeft op het gedrag of het cognitief functioneren bij kinderen en volwassenen.

Slechts in één specifieke situatie is voorzichtigheid met aspartaam geboden, namelijk in geval van fenylketonurie (FKU) : wie lijdt aan deze zeldzame erfelijke ziekte heeft moeite met de vertering van het aminozuur fenylalanine, dat vrijkomt uit aspartaam en uit de meeste bronnen van eiwitten, zoals vlees, vis, eieren, melkproducten, brood of pasta. Bij FKU is het dan ook nodig om een speciaal dieet te volgen, arm aan bronnen van fenylalanine.

Aanverwante vragen
zoetstoffen-in-cijfers

Zoetstoffen: hoe de weg vinden?

Op de markt zijn heel wat zoetstoffen beschikbaar, en vaak ook een combinatie van diverse zoetstoffen. Dit laatste zorgt ervoor dat een product verkregen wordt dat eenvoudig te gebruiken is, en waardoor vaak een 1:1 vervanging van suiker mogelijk is. Een overzicht.