DOE DE TEST!

6 feiten over laagcalorische zoetstoffen

Over laagcalorische zoetstoffen doen heel wat fabeltjes de ronde.

6-waarheden-over-zoetstoffen

Tijdens een workshop georganiseerd door de Société Française de Nutrition in samenwerking met de International Sweeteners Association hebben experts alle feiten op een rij gezet.

Wat zijn deze 6 feiten over zoetstoffen?

  1. Dranken gezoet met zoetstoffen hebben geen invloed op je honger, eetlust en verzadiging.
  2. Bij mensen met overgewicht is de energie-inname lager en van een betere voedingskwaliteit bij gebruikers van zoetstoffen dan bij niet-gebruikers. Dat is geen direct effect van de zoetstoffen, maar van gedrag dat onderdeel is van een strategie voor gewichtscontrole.
  3. In vergelijking met suikerhoudende dranken leiden dranken die gezoet zijn met aspartaam of sucralose niet tot de afscheiding van insuline.
  4. De consumptie van een drankje gezoet met aspartaam + acesulfaam-K of van bruiswater heeft geen invloed op de afscheiding van insuline en de bloedsuikerspiegel.
  5. Het gebruik van zoetstoffen is geen risicofactor voor diabetes.
  6. Bij personen met obesitas en/of prediabetes kan de vervanging door zoetstoffen van suikerhoudende voedingsmiddelen tussen de maaltijden (met name dranken) bijdragen tot een betere controle van de bloedsuikerspiegel.

Bron : bewerking van Morio B, Guy-Grand B. Cah Nutr Diet 2021 ; 56(3) :188-193.

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?