DOE DE TEST!

Het effect van laagcalorische zoetstoffen op de bloedsuikerspiegel

Zorgen laagcalorische zoetstoffen voor een hogere suikerspiegel? Dat is in elk geval wat sommige mensen denken. Een nieuwe klinische studie naar aspartaam en sucralose – twee veelgebruikte laagcalorische zoetstoffen – biedt antwoorden.

effets-edulcorants-basses-calories-sur-glycemie

Er wordt weleens gezegd dat laagcalorische zoetstoffen nog slechter zijn dan suiker. Dat ons lichaam reageert alsof het suiker is en dat, aangezien dat niet zo is, dat nog erger is! Dat ze de suikerstofwisseling verstoren en insulinesecretie veroorzaken … Kortom: zoetstoffen zijn slecht voor de gezondheid en kunnen zelfs je eetlust stimuleren!

Er doet heel wat fake news de ronde over laagcalorische zoetstoffen. Ook bepaalde vooroordelen die gebaseerd zijn op oude, onbetrouwbare of fout geïnterpreteerde onderzoeken, blijven voortbestaan … Nochtans blijkt uit recente, betrouwbare onderzoeken bijvoorbeeld dat een lightcola hetzelfde effect heeft op de suikerspiegel als water.

Twee weken lang pure aspartaam en sucralose

Een nieuw onderzoek van een team van de universiteit van Manitoba in Canada biedt nieuwe inzichten in dit onderwerp. De onderzoekers analyseerden het effect van de pure vormen van twee veelgebruikte zoetstoffen, aspartaam en sucralose, op de glucosestofwisseling. Hiertoe organiseerden ze een klinische studie met zeventien gezonde vrijwilligers van gemiddeld 24 jaar en een normale lichaamsbouw (gemiddelde BMI = 22,9). Twee weken lang consumeerden de vrijwilligers elke dag een glas water met zoetstoffen, in een dosis die overeenkomt met de gewoonlijke inname van gebruikers van zoetstoffen:

  • 14% van de Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) voor aspartaam
  • 20% van de ADI voor sucralose

Na de inname van de zoetstoffen werden de hoeveelheid glucose, insuline, GLP-1 (een hormoon dat de insulinesecretie stimuleert) en leptine (een verzadigingshormoon) in het bloed gemeten, net als de insulineresistentie.

Lees ook: Zoetstoffenconsumptie: veilig niveau in Ierland

Aspartaam en sucralose verhogen de bloedsuikerspiegel niet

Uit de resultaten blijkt dat de bloedsuikerspiegel – net als de hoeveelheid insuline, GLP-1 en leptine in het bloed – na de inname van aspartaam of sucralose vrijwel even hoog is als in het begin van het onderzoek (zonder consumptie van zoetstoffen). Ook zorgden aspartaam of sucralose niet voor een verandering in insulinegevoeligheid.

Dat toont nogmaals aan dat de dagelijkse inname van aspartaam en sucralose gedurende twee weken geen enkel effect heeft op de glucosestofwisseling.

Lees ook: Welk effect hebben dranken met suiker of zoetstoffen op de eetlust?

Bron : Ahmad S Y et al. Appl Physiol Nutr Metab 2019  Nov7

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?