DOE DE TEST!

Hebben zoetstoffen een effect op de suikerspiegel?

Er wordt weleens beweerd dat zoetstoffen inwerken op de suikerspiegel en daardoor het hongergevoel stimuleren. Niets is echter minder waar, zoals blijkt uit een studie.

zoetstoffen-effect-suikerspiegel

Over intensieve zoetstoffen doen heel wat mythes de ronde. Het is niet altijd duidelijk hoe die ontstaan. Vaak gaat het om zogenaamde informatie die waarschuwt voor vermeende negatieve effecten van laagcalorische zoetstoffen. Een van de oudste mythes op dat vlak is wellicht de bewering dat het geen enkele zin heeft om suiker te vervangen door laagcalorische zoetstoffen, omdat die de bloedsuikerspiegel of glycemie verhogen. Het lichaam zou bijgevolg insuline afgeven, zoals na elke stijging van de glycemie, waardoor die suikerspiegel weer daalt en de honger wordt gestimuleerd … Dit is bijzonder verwarrend, zeker voor mensen met diabetes, die vaak meer laagcalorische zoetstoffen gebruiken. 

Lees ook: Drie grootste mythes over laagcalorische zoetstoffen 

Geen verschil in glycemie tussen water en lightcola

Het ontstaan van deze mythe hangt waarschijnlijk samen met het feit dat ouder onderzoek een minieme toename van het insulinegehalte had gemeld na het drinken van water met laagcalorische zoetstoffen – de zogenaamde cefalische fase in de insulinesecretie. Latere studies toonden echter duidelijk aan dat er geen verschil is in de insulinesecretie na de consumptie van dranken met laagcalorische zoetstoffen of van zuiver water … 

Voor deze nieuwe studie vergeleken onderzoekers van de universiteit van Plymouth (Verenigd Koninkrijk) de consumptie van 25 gram glucose met water, 25 gram glucose met lightcola (zonder suikers) en 25 gram suikers die in gewone cola zitten. De tien deelnemers dronken de drie drankjes op nuchtere maag tijdens verschillende sessies. Uit de resultaten blijkt geen enkel verschil tussen de evolutie van de glycemie na het drinken van water of lightcola. De gewone cola leidde tot een iets kleinere – maar niet significante – toename van de glycemie, wat te verklaren valt doordat de sacharose in cola een lagere glycemische index heeft dan glucose. De auteurs besluiten dan ook dat deze resultaten de glycemische inactiviteit aantonen van de geteste laagcalorische zoetstoffen – in dit geval een combinatie van aspartaam en acesulfaam-K. 

Gezondheidsclaim erkend door de EFSA

Dit verschil in effect tussen intensieve zoetstoffen en suiker op de glycemie werd eerder al uitgebreid bestudeerd door het panel van deskundigen van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). De Europese Commissie keurde daarop een gezondheidsclaim goed voor laagcalorische zoetstoffen, die stelt dat de consumptie van voeding en dranken met een laagcalorische zoetstof in plaats van suiker leidt tot een kleinere toename van de glycemie na consumptie, vergeleken met voeding en dranken die suiker bevatten. 

Voor de EFSA en andere gezondheidsinstanties wereldwijd zijn laagcalorische zoetstoffen dus niet alleen veilig – binnen de vastgelegde ADI – maar helpen ze bovendien ook de stijging van de glycemie te verminderen wanneer ze worden geconsumeerd in plaats van suiker. 

Solomi L et al. Int J Food Sci Nutr 2019  Mar 20:1-7. doi: 10.1080/09637486.2019.1585418. [Epub ahead of print]. 

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/09637486.2019.1585418?journalCode=iijf20 

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?